Šéf CME Sarbu opět prodával akcie firmy. Ty reagovaly prudkým poklesem

Adrian Sarbu

Adrian Sarbu Zdroj: cme

Akcie mediální skupiny Central European Media Enteprises (CME, CETV), která vlastní televizi Nova a další stanice ve střední a východní Evropě, se během dne propadly o více než 7 procent, tedy na nejnižší úroveň od března roku 2011. Reagovaly tak pravděpodobně na informaci, že šéf CME Adrian Sarbu znovu ve velkém prodával akcie firmy. Později akcie CME část ztrát smazaly.

Adrian Sarbu minulý týden prodal přes 40 tisíc akcií společnosti CME. Transakce mu vynesla celkem 279,3 tisíce dolarů (v přepočtu zhruba 5,5 milionu korun). Za prodejem je podle analytiků zřejmě financování rumunských podnikatelských aktivit šéfa CETV.

Sarbu dál ovládá zhruba 2,44 milionů kusů akcií společnosti, z toho přímo 602 tisíc. Prodej balíku akcií CME v minulém týdnu podle serveru Patria.cz proběhl prostřednictvím rumunské společnosti Alerria Management, kterou Sarbu vlastní. Pražská burza napodobila výsledky z Nasdaqu, kde akcie CME v pondělí zakončily propadem o 7,27 procenta.

Společnost CME se ve třetím čtvrtletí přehoupla do základního provozního zisku 8,9 milionu dolaru (159 milionů korun) z loňské ztráty 4,5 milionu dolarů.

Tržby z televizního vysílání CME v České republice ve třetím čtvrtletí vzrostly proti loňsku o zhruba osm milionů dolarů na 55,3 milionu dolarů a byly nadále s přehledem nejvyšší ze všech zemí, kde CME působí. Na standardní provozní úrovni utrpěla CME v posledním čtvrtletí ztrátu 12,9 milionu dolarů, která byla proti loňsku zhruba poloviční.