Šéf OPEC vyzval IEA, aby zastavila uvolňování ropy z rezerv

ropné vrty (ilustrační foto)

ropné vrty (ilustrační foto)

Šéf Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) dnes vyzval Mezinárodní agenturu pro energii (IEA), aby okamžitě zastavila uvolňování ropy ze strategických rezerv. Ropný kartel pro zvyšování nabídky na ropném trhu nevidí žádný důvod, řekl generální tajemník organizace Abdalláh Badrí ve Vídni po jednání zástupců OPEC a Evropské unie.

„Doufám, že tento postup bude zastaven, a to okamžitě,“ řekl Badrí. „Nevidíme žádný dobrý důvod pro uvolňování takového množství a doufáme, že IEA se této aktivity zdrží,“ dodal. Činitelé EU se od roku 2005 setkávají s představiteli OPEC k výměně informací pravidelně každý rok.

IEA minulý čtvrtek v úzké součinnosti se Spojenými státy rozhodla uvolnit příští měsíc ze strategických rezerv členských zemí celkem 60 milionů barelů ropy. Za důvod rozhodnutí označila nutnost eliminování dopadů chybějící libyjské těžby. Komentátoři však poukazují na snahu americké vlády ukázat v předvolebním období, že něco dělá proti vysokým cenám benzinu. Dopady libyjského výpadku vrcholily v dubnu a poslední měsíc ropa oslabovala.

O víkendu odsoudil krok IEA Írán, podle něhož jde o krok politicky motivovaným ovlivňováním trhu, které nebude mít trvalý dopad na ceny. Rozhodnutí IEA vedlo od čtvrtka k poklesu cen ropy o zhruba deset procent.

Na posledním zasedání OPEC se Saúdské Arábii nepodařilo přesvědčit ostatní členy k dohodě na zvýšení těžby, které by snížilo ceny ropy a zmírnilo rizika růstu inflace a útlumu globální ekonomiky. Írán o víkendu uvedl, že na příštím zasedání OPEC opět odmítne jakékoliv návrhy na zvýšení produkce ropy a kritizoval i Saúdskou Arábii za to, že jednostranné zvyšuje těžbu.Írán, který letos OPEC předsedá, se dnes ve Vídni držel nekompromisního postoje vůči zvyšování nabídky ropy na trhu. „Situace na trhu je normální, nabídka a poptávka jsou na přiměřené úrovni. Neexistuje žádná potřeba dodatečné nabídky,“ řekl úřadující íránský ministr ropného hospodářství Mohammad Alí Abadí.