Šéf Rosněfti: Saúdové začali dodávat ropu do Polska

šéf Rosněfti Igor Sečin

šéf Rosněfti Igor Sečin Zdroj: ctk

Saúdská Arábie vstoupila se svou ropou na polský trh a začala dodávat tuto surovinu do přístavu Gdaňsk. Řekl to dnes šéf největší ruské ropné společnosti Rosněfť Igor Sečin. Saúdští Arabové se tak stali v rámci globálního boje ropných producentů o trhy dalšími konkurenty v oblasti, kde tradičně dominuje Rusko.

„Působíme v situaci tvrdé konkurence. Saúdská Arábie poprvé vstoupila na polský trh, prostřednictvím dodávek do Gdaňsku,“ citovala agentura Reuters Sečina, který vystoupil na dnešní konferenci pro investory v Moskvě.

Saúdská Arábie podle Sečina svou ropu nyní aktivně nabízí za nízké ceny a tato bitva o trhy ovlivňuje světové ceny. „Musíme udělat všechno pro to, abychom zabránili snížení našeho podílu na dodávkách,“ řekl Sečin, který je blízkým spojencem ruského prezidenta Vladimira Putina.

Bitva o podíly

Vývozci ropy poslední rok svádějí bitvu o podíly na trhu, kterou vyvolal propad světových cen. Nejbohatší producenti, jako je Saúdská Arábie, využívají nízkých cen ke vstupu na nové trhy, což se často děje na úkor Ruska.

Agentura Reuters zatím žádné podrobnosti o saúdskoarabském vývozu ropy do Polska nemá. Dalším dokladem měnící se situace na globálním ropném trhu je podle zdrojů agentury také například nárůst maďarského dovozu ropy z iráckého Kurdistánu, rovněž náhradou za ruskou ropu.

Cena ropy Brent

Graphical visualization of Brent Crude Oil

Světové ceny ropy se z maxim z loňského června snížily pod tlakem vysoké nabídky o více než polovinu. Ropný kartel OPEC v čele se Saúdskou Arábií odmítl omezit produkci a chce počkat, až těžbu pod tlakem nízkých cen sníží těžaři s vysokými náklady.