Sestřelení ruského letounu poslalo dolů i evropské akcie

Sestřelení ruské stíhačky

Sestřelení ruské stíhačky Zdroj: CTK

Evropské akciové trhy dnes výrazně oslabovaly a sestoupily až na týdenní minima. Geopolitické napětí vyvolané sestřelením ruského vojenského letadla Tureckem totiž přimělo investory k prodeji rizikovějších aktiv, jako jsou právě akcie.

Panevropský akciový index FTSEurofirst 300 uzavřel obchodování s poklesem o 1,3 procenta, během dne přitom jeho ztráta dosahovala až dvou procent. Minulý týden se index vyšplhal na tříměsíční maximum, a to zejména díky vyhlídkám na další uvolňování měnové politiky Evropské centrální banky (ECB).

„Sestřelení ruského vojenského letounu by společně se zvýšenou ostražitostí ohledně terorismu mohlo být impulzem pro vybírání zisků (z předchozího růstu akcií),“ uvedla analytička Emanuele Rigamontiová ze společnosti JCI Capital.

Turecko dnes u hranic se Sýrií sestřelilo ruský bombardovací letoun Su-24. Ruský prezident Vladimir Putin označil sestřelení letadla za ránu do zad a varoval, že incident bude mít vážné důsledky. „Nyní hrozí nebezpečí, že se napětí vystupňuje a nálada na trhu bude směřovat dolů,“ uvedla Rigamontiová.

Výrazný pokles dnes zaznamenaly akcie společností působících v oblasti cestovního ruchu. Dolů zamířily poté, co americká vláda varovala své občany před cestami do zahraničí. Cestování je podle ní rizikové kvůli zvýšené hrozbě teroristických útoků.