Shell nabídl miliardu liber za producenta plynu Cove Energy

Shell

Shell Zdroj: ctk

Britsko-nizozemský ropný koncern Royal Dutch Shell nabídl 992 milionů liber (29,4 miliardy korun) za firmu Cove Energy, která má podíl na velkém nalezišti zemního plynu v Mosambiku. Dnešní oznámení Shellu je další známkou snahy světových těžařů získat pozice ve vysoce perspektivním regionu těžby a vývozu plynu ve vodách podél východní Afriky.

Shell nabídl za akcii Cove o třetinu více, než činila v úterý její tržní hodnota, a nabídku dohodl s vedením firmy. Nabízená cena je dokonce 70 procent nad hodnotou Cove ze 4. ledna, kdy firma sdělila, že je na prodej.

Hlavním aktivem Cove je podíl 8,5 procenta na rozsáhlém podmořském nalezišti Rovuma. Jeho největší podílník, americká firma Anadarko, zde odhadl přes 850 miliard krychlových metrů plynu. Někteří analytici označili cenu nabídnutou za Cove za poněkud přehnanou a mají pochyby, zda tak malý podíl má pro energetický koncern typu Shell vůbec cenu. Velké ropné a plynárenské společnosti usilují většinou o nejméně čtvrtinové podíly.

Shell je světovým lídrem v oboru zpracování těženého plynu na zkapalněný plyn LNG pro vývoz v tankerech. Mosambik a další země východní Afriky se rychle stávají novým centrem těžby plynu a vývozu LNG. Region má díky snadné dostupnosti velký význam zejména pro jižní Asii v čele se silně rostoucí ekonomikou Indie.

Nejrychleji rostou tyto aktivity právě v Mosambiku, který tento měsíc odhadl, že energetické společnosti v tomto desetiletí vloží do rozvoje LNG v zemi 50 miliard dolarů (946 miliard korun). Italský koncern Eni tento týden oznámila u Mosambiku nález nového ložiska s kapacitou přes 210 miliard kubíků.

Norská ropná společnost Statoil nedávno společně s americkým partnerem Exxon Mobil zveřejnila významný nález plynu ve vodách Tanzanie. K plynové horečce ve východní Africe se připojuje i Keňa, která plánuje tento měsíc nabídnout ve svých vodách investorům osm nových průzkumných bloků.