Silnější euro žene nahoru hodnotu norského státního fondu. Poprvé přesáhla bilion dolarů

Norsko

Norsko Zdroj: profimedia

Hodnota norského státního investičního fondu dnes poprvé dosáhla jednoho bilionu dolarů (21,9 bilionu korun). K růstu hodnoty aktiv tohoto fondu, který je největší svého druhu na světě, přispěl růst globálních akciových trhů a posilování kurzu eura.

Fond založený v roce 1998 spravuje centrální banka s cílem střádat obyvatelům Norska peníze na důchod. Fond investuje výnosy z rozsáhlé těžby ropy a plynu v Norsku. Vlastní podíly ve zhruba 9000 firmách po celém světě a 1,3 procenta všech akcií obchodovaných na burzách.

Hodnota fondu v současné době činí přibližně 2,5násobek ročního HDP Norska. Podle původních odhadů se měla vyšplhat na 1,3 násobek teprve po roce 2020.

Investiční strategie fondu klade důraz na etické, sociální a environmentální ohledy. Fond například neinvestuje do firem, které byly obviněny z porušování lidských práv, ze zaměstnávání dětí či z vážného znečišťování životního prostředí. Vyhýbá se i zbrojařskému a tabákovému průmyslu.

V březnu fond vyřadil z portfolia akcie české elektrárenské společnosti ČEZ a dalších devíti světových firem, které těží nebo využívají uhlí.