Česko získá z norských fondů několik miliard. Peníze půjdou i na vědu a podporu lidských práv

Norsko je na EU dost navázané.

Norsko je na EU dost navázané. Zdroj: Rada Evropské unie

Česká republika získá z takzvaných norských fondů v sedmiletém období končícím v roce 2021 celkem 184,5 milionu eur (zhruba pět miliard korun).

Dnes podepsané memorandum se týká již třetího období. Na realizaci projektů přitom budou mít zájemci čas až do konce dubna 2024.

Česká republika finanční podporu z norských fondů čerpá od roku 2004, a získala tak již zhruba šest miliard korun. Z toho v předchozím období 2009-2014, které bude oficiálně ukončeno příští rok, bylo pro Českou republiku vyhrazeno 3,6 miliardy korun.

Prostřednictvím fondů přispívají Island, Lichtenštejnsko a Norsko zemím přistupujícím do EHP na projekty v rozšířeném vnitřním trhu. V novém období získají podporu projekty zaměřené především na vědu a výzkum, ochranu životního prostředí, kulturní dědictví a spolupráci v kultuře, veřejné zdraví, vzdělávání a spolupráci v justici. "Proti předchozímu období bude kladen ještě větší důraz na lidská práva, inkluzi Romů a rozvoj občanské společnosti," uvedlo ministerstvo.

O konkrétním zaměření programů a nastavení výzev bude ministerstvo ještě v dalších měsících jednat s tím, že vypsání prvních výzev úřad předpokládá nejdříve ve druhé polovině 2018.