Slovenské ne eurovalu nechalo trhy chladnými

Richard Sulík

Richard Sulík Zdroj: E15 Eduard Erben

Zamítavé stanovisko slovenského parlamentu k navýšení evropského fondu finanční stability (EFSF) nechalo finanční trhy vcelku klidné.

Po asijském růstu přišel na evropských akciových trzích opatrný začátek, ale nakonec převládla touha investorů prodloužit silnou akciovou rally z minulého týdne.

Podle analytiků sehrál roli fakt, že i slovenští představitelé tvrdí, že nakonec bude navýšení eurovalu schváleno ještě tento týden. Pokud se tak nestane, byla by reakce trhů o poznání výraznější.

Úspěšný den zažilo euro samotné, které na páru s dolarem vystoupalo z minim 1,358 dolaru za euro až na třítýdenní maxima na 1,382 dolaru za euro. O procento posílila jak ropa Brent na 112 dolarů za barel, tak zlato na 1682 dolarů za trojskou unci. Šanghajský index posílil o tři procenta. Frankfurtský index DAX o 1,5 procenta a index pražské burzy přidal téměř dvě procenta.

Americký index S&P 500 otevřel o 0,8 procenta výše a v úvodu obchodování se přehoupl přes psychologickou hranici 1200 bodů, kolem které se točila celé volatilní úterý. Zdá se, že rozkolísanost trhu se mírní. Index volatility VIX však zůstává na zvýšené úrovni 32,9 procenta, ale alespoň je to při spodní hranici desetitýdenního pásma mezi 30 a 50 body.