Souboj velkých fondů? Zájem o akcie Monety zamával s pražskou burzou

Moneta Money Bank

Moneta Money Bank Zdroj: David Vagaday/E15

Příchod akcií Monety v pátek doslova zamával pražskou burzou. Objem obchodů na akcii nově příchozího bankovního titulu už kolem oběda dosahoval jedné miliardy korun. To v současných poměrech domácího trhu představuje zhruba třídenní obrat obchodů se všemi akciemi na pražské burze. Podle expertů může jít o souboj velkých fondů nebo také o masivní zájem drobných investorů.

Samotná cena akcie se přitom od upisovací ceny prakticky nezměnila, na konci obchodního dne byla proti jeho začátku vyšší jen o pět haléřů. Jen s akciemi Monety se ale uskutečnily transakce za 1,912 miliardy korun. Celkově pražská burza zaznamenala největší denní objem obchodů v letošním roce a druhý nejvyšší od konce listopadu 2012.

Hlasy z trhu o možných vysvětleních vysokého obratu na akciích jen spekulují. „Na jedné straně může jít o masivní prodeje velkých zahraničních hedgeových fondů, které sázeli na IPO efekt, tedy silný růst ceny akcie po uvedení na trh. Proti nim mohou stát velké indexové fondy, které nakupují v očekávání zařazení akcie do regionálních indexů,“ uvádí jeden z obchodníků, který si nepřál být jmenován.

„Část emise mohli rovněž skoupit i samotní manažeři emise, kteří je teď mohou postupně pouštět na trh,“ uvedl rovněž pod podmínkou anonymity další trader s poukazem na to, že nákupy manažerů emise by tak kompenzovaly nižší zájem investorů zvenčí.

Velký styl

„Obchodování s akciemi Monety bylo od začátku dne velmi čilé. Je to způsobeno především tím, že úpis byl určen pouze institucionálním investorům, a drobní investoři tak čekali právě až na dnešek, aby mohli akcie banky nakoupit,“ řekl analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka.

„Debut Monety byl ve velkém stylu,“ uvedl analytik Komerční banky Miroslav Frayer. Během první obchodní seance se zobchodovalo 28 milionů kusů akcií, tedy zhruba 5,5 procenta společnosti, doplnil analytik J&T Banky Miroslav Frayer. Díky akciím Monety dnes pražská burza zaznamenala největší objem obchodů v letošním roce a druhý nejvyšší od konce listopadu 2012, kdy zavedla obchodní systém Xetra. Transakcemi dnes prošly akcie za 2,87 miliardy korun.

Šance na vysokou dividendu?

Jiní zdůvodňují objemy obchodů zájmem retailu. „Registrujeme stovky objednávek na akcie z řad drobných investorů,“ říká například analytik Cyrrusu Marek Hatlapatka. Pro domácí brokery byl podle informací deníku úpis akcií Monety prakticky zapovězený, a jediný způsob, jak uspokojit klientský apetit, tak byl nákup akcií na trhu.

S prvním doporučením pro akcie Monety přispěchali analytici Patria Online. Ti spolu s radou nakupovat sází na roční cílovou cenu 83 korun, což by při aktuálním kurzu znamenalo zhruba pětinový roční růst akcie.

„Jde o solidně kapitalizovanou banku s jednoduchou bilancí, náklady pod kontrolou, nadprůměrnou ziskovostí a šancí na výplatu relativně vysokých dividend,“ uvádí analytik Patria Research Václav Kmínek.

Banka na prodej

Určená cena ohodnocuje banku na 34,748 miliardy korun. Banku, která se do konce dubna jmenovala GE Money Bank, vlastní společnost GE Capital International Holdings. Nabídka akcií souvisí se záměrem amerického konglomerátu prodat banku do příštího roku a zaměřit se na průmyslovou činnost.

Moneta Money Bank a společnost GE Capital také uvedly, že v období 180 dnů po zahájení podmíněného obchodování akcií na hlavním trhu pražské burzy nevydají nové akcie, ani nepřevedou držené akcie na třetí osobu.