Spekulanti na O2 vydělali během pěti dní desítky procent

ilustrační foto, O2

ilustrační foto, O2 Zdroj: O2

I bezmála třetinu mohli včera na pražské burze vydělat ti z investorů, kteří koupili minulý týden na poslední chvíli akcie „staré“ O2. Ta se naposledy obchodovala minulou středu a její závěrečný kurz činil 177 korun.

Během pondělka přitom bylo možné prodat tandem následnických akcií v průběhu obchodního dne dohromady i za 231 korun, za pouhých pět dnů tak mohli investoři inkasovat 30 procent zisku. Se zlou se nepotázali ani ti z investorů, kteří během prvního obchodního dne O2 a Cetinu složili ruce do klína. Jsou bohatší o 14 procent.

Během minulého týdne patřila investice do akcií O2 k nejvíce diskutovaným burzovním tématům v Česku. O obrovské vlně spekulací v poslední obchodní den O2 svědčí středeční objem zobchodovaných akcií za více než 1,2 miliardy korun, tedy nejvíce od roku 2003. Po rozdělení operátora se od pondělí začalo na Prime trhu pražské burzy obchodovat s akciemi nové O2 se startovní cenou kolem 49 korun, na volném trhu pak oslavily premiéru akcie druhé z následnických firem, Cetin.

Akcie O2 a CetinuAkcie O2 a Cetinu | Profimedia.cz, E15

Zatímco akcie O2 uzavřely první obchodní den se 40procentním ziskem, druhý z titulů ze své otvírací ceny 150 korun o 11 procent přišel. I tak je součet hodnot obou akcií, tedy bezmála 203 korun, vysoko nad závěrečnou cenou staré O2.

Nad obchodovatelností Cetinu na burze přitom v posledních týdnech visel otazník. „Nejistota ohledně možnosti prodeje akcií Cetinu přes burzu vedla v minulých týdnech k prodejním tlakům ze strany podílových fondů, z nichž někteří podle prospektu nemohou v portfoliu držet veřejně neobchodovatelné akcie. Tato technická záležitost byla vyřešena a akcie O2 se vrací blíže své fundamentální hodnotě,“ uvádí analytik Martin Pavlík z Consequ.