Spekulanti sázejí na zemětřesení po smrti šéfa Samsungu

I Kun-hi, syn zakladatele konglomerátu Samsung, skonal v neděli ve věku 78 let.

I Kun-hi, syn zakladatele konglomerátu Samsung, skonal v neděli ve věku 78 let. Zdroj: čtk

Samsung je největší společnost v Jižní Koreji a 3. největší světový konglomerát podle tržeb,který řídí několik firem na světě. Skládá se z velkého množství mezinárodních společností, všechny jsou spojeny pod značkou Samsung, včetně Samsung Electronics, světově největší elektronické společnosti.
Oznámení o úmrtí předsedy Samsungu I Kun-hia, syna zakladatele konglomerátu Samsung, který skonal v neděli ve věku 78 let.
Dědic průmyslového impéria Samsung, dvaapadesátiletý I Če-jong.
4
Fotogalerie

V byznysu obřího korejského holdingu Samsung patrně nastanou prudké změny. Spekulanti věří, že po smrti předsedy I Kun-hia skupina zeštíhlí, popřípadě vyplatí akcionářům vyšší dividendy, uvádí BBC. I Kun-hi, syn zakladatele konglomerátu, skonal v neděli ve věku 78 let.

Akcie Samsung C & T, mateřské firmy Samsung Group, posílily v pondělí o 21 procent. Dařilo se i pojišťovně Samsung Life Insurance, jejíž hodnota přidala téměř 16 procent.

Naděje a spekulace spojené s dalším směřováním Samsungu se podle BBC odvíjejí mimo jiné od jihokorejské dědické daně, která se svými padesáti procenty patří mezi nejvyšší na světě.

„Členům rodiny tak nakonec nemusí zbýt jiná možnost, než prodat podíly ve firmách, které nejsou z pohledu holdingu klíčové,“ uvádí analytik NH Investment Kim Dong-jang.

Mezi možnostmi, jak se odvodům vyhnout, zmiňuje BBC výplatu vyšších dividend. Rozhodnutí ale bude na I Če-jongovi, 52letém synovi I Kun-hia. Če-jong dosud formálně působil v roli místopředsedy skupiny, fakticky ji ale vedl.

Změňte všechno kromě manželky

I Kun-hi se narodil v roce 1942 a pomohl svému otci z firmy, která původně obchodovala s nudlemi a rybami, vybudovat největší jihokorejský konglomerát. Divizi Samsung Electronics, jež dříve svými produkty napodobovala konkurenci, přeměnil na největšího světového výrobce chytrých telefonů, televizorů a paměťových čipů.

Syn zakladatele Samsungu zaměstnancům ve snaze podnítit inovace vštěpoval, že mají změnit všechno kromě manželky a dětí. Žebříček miliardářů sestavovaný agenturou Bloomberg vyčísluje jeho majetek na 20,7 miliardy dolarů, kolem 474,8 miliardy korun. Znamená to 66. pozici.

Po infarktu předal I Kun-hi řízení společnosti jedinému synovi. „Předseda byl skutečný vizionář, který Samsung přeměnil ve světového lídra inovací a z místní firmy učinil průmyslovou hnací sílu,“ uvedla společnost v prohlášení.