Stovky procent za prázdniny. Kryptoměnová horečka tajně probíhá na akciích jejich těžařů

Oživení kryptoměnového trhu má své akciové vítěze. Jsou jimi těžaři virtuálních měn, kteří profitují z rostoucí výnosnosti těžby

Oživení kryptoměnového trhu má své akciové vítěze. Jsou jimi těžaři virtuálních měn, kteří profitují z rostoucí výnosnosti těžby Zdroj: Pexels

Oživení kryptoměnového trhu má své akciové vítěze. Jsou jimi těžaři virtuálních měn, kteří profitují z rostoucí výnosnosti těžby, a to především stále dominantního bitcoinu. Jejich akcie přitom fungují jako zesilovače růstu samotných mincí, nejvýznamnější hráči na trhu tak investory jen od počátku prázdnin odměnili ziskem i vysoko nad stovkou procent. Nejúspěšnější těžařská akcie například dokázala během pouhých pěti týdnů vydělat zhruba šestkrát více než bitcoin. 

„Krypto významně pokleslo, a to mnohem více než akciové tituly. Stačí se podívat na Coinbase. Tak, jak se otočily akcie, otáčí se i krypto a korelace je poměrně výrazná,“ uvádí šéf Raiffeisen Investiční společnosti Jaromír Sladkovský s tím, že růstový potenciál může být významný, ovšem primárně pro velmi odvážné burziány zcela závislý na vývoji cen mincí.

Video placeholde
Pět důvodů, jak přijít o vše na kryptoměnách • Videohub

„Pravidla jsou tu ovšem jsou trošičku jiná, než jaká známe ze světa akcií. Pořád se kromě pár titulů pohybujeme v oblasti startupu. Tomu odpovídá volatilita, riziko i potenciál výnosu,“ dodává Sladkovský. 

Akcie kryptotěžařů fungují podle odborníků jako páka na ceny kryptoměn. Těžaři jsou totiž ziskoví od určité úrovně cen, kde leží jejich náklady. Když se tak ceny kryptoměn přehoupnou přes kritickou mez a dále rostou, dojde k masivnímu růstu těžařských zisků a skokovému růstu jejich akcií.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!