Summit EU trhy nepřesvědčil

Ilustrační foto.

Ilustrační foto. Zdroj: wikimedia.org

Euforie z přijetí druhého záchranného balíku pro Řecko netrvala dlouho. V pátek, den po zasedání mimořádného summitu eurozóny v Bruselu, se na trhy vrátila nervozita, která umazala část zisků z předchozí úlevy.

Výnosy řeckých dvouletých dluhopisů odpověděly v bezprostřední odezvě na nový záchranný koš 109 miliard eur největším jednodenním poklesem od doby, kdy se helénská republika stala součástí eurozóny. Investoři ignorovali varování ratingové agentury Fitch, že Řecko je blízko tomu, aby se stalo první zkrachovalou západní ekonomikou za posledních 60 let. Ovšem na dalších pozorně sledovaných trzích na-dšení rychle vyprchalo. Výnosy italských a španělských obligací opět stouply a euro oslabilo vůči dolaru. Týden uzavřelo na 1,4366 dolaru za euro, přestože ještě ve čtvrtek pokořilo hranici 1,44 dolaru.

„Problém je, že venku z krize bude eurozóna teprve tehdy, až se její periferní členové dostanou na uspokojivá tempa růstu,“ zdůraznil pro agenturu Bloomberg Andreas Utermann, investiční ředitel společnosti RCM.

Další investoři kritizují neschopnost postavit jasnou bariéru mezi Řecko, Irsko a Portugalsko, které obdržely nouzové půjčky, a Itálii a Španělsko, jež se dostaly do centra pozornosti v posledních týdnech. Další pomoc Řecku má směřovat ke snížení státního dluhu 350 miliard eur o 26,5 miliardy. „Přikláněli bychom se pro umazání 40 procent dluhu,“ prohlásil analytik banky JP Morgan Kian Abouhossein. Za největší chybu považuje, že evropští regulátoři netlačí banky do zvýšení kapitálu, jako tomu bylo v USA během záchranné akce TARP.