Světové výplaty dividend prolomily rekord. Akcionáři si rozdělili 11 bilionů korun

Newyorská burza

Newyorská burza Zdroj: ČTK

Výplata dividend ve druhém čtvrtletí dosáhla další rekordní úrovně. Firmy po celém světě v období duben až červen vyplatily na dividendách 497,4 miliardy dolarů (11,2 bilionu Kč), což je o 12,9 procenta více než loni. Vyplývá to z údajů investiční společnosti Janus Henderson, které jsou založeny na analýze čtvrtletních dividend 1200 podniků s nejvyšší tržní hodnotou.

Zpráva o rekordních dividendách přichází v době, kdy analytici varují, že hrozba obchodní války a cla, která zavádějí Spojené státy a Čína, mohou představovat riziko pro akcie po celém světě, poznamenal server televize CNBC.

Výplaty dividend rostly v téměř všech regionech světa a rekordní byly dividendy ve 12 zemích, včetně Francie, Japonska a USA. Od roku 2009 už se dividendy zvýšily o více než 80 procent.

„Růst firemních zisků posouvá výplatu dividend výše ve všech částech světa,“ uvádí ve své zprávě Janus Henderson. Společnost však upozorňuje, že uváděný údaj výrazně zvýšil i vývoj směnných kurzů. Bez zahrnutí tohoto vlivu a dále bez mimořádných dividend a dalších faktorů se dividendy ve druhém čtvrtletí zvýšily o 9,5 procenta. To byl nejvýraznější růst za tři roky.

V Evropě výplata dividend stoupla o 18,7 procenta na rekordních 176,5 miliardy dolarů. Po očištění o vývoj směnných kurzů a mimořádné faktory pak dividendy vzrostly o 7,5 procenta, což byl nejvyšší růst od druhého čtvrtletí 2015. Rekordní byla výplata dividend ve Francii, Německu, Švýcarsku, Nizozemsku, Belgii, Dánsku a v Irsku. Jen hrstka firem výplatu dividendy snížila, mezi nimi Deutsche Bank, EDF a Credit Suisse.

V USA dividendy vzrostly o 4,5 procenta na rekordních 117,1 miliardy dolarů. Po očištění o jednorázové vlivy se pak zvýšily o 7,8 procenta, což je nejvíce za dva roky. Navzdory pomalejšímu růstu je zvyšování dividend v USA stabilnější než v jiných zemích, za posledních deset let se dividendy snížily jen ve čtyřech čtvrtletích.

V Asii bez Japonska dividendy stouply o 29,2 procenta na 42,8 miliardy dolarů. V Japonsku pak o 14,2 procenta.

Dividenda je platba investorům, která je podílem na zisku společnosti. Výplata dividendy je často považována za signál finanční síly firmy, někteří investoři ale dávají přednost tomu, když firma dividendy nevyplácí a znovu je investuje. Za celý letošní rok Janus Henderson očekává, že výplata dividend stoupne o 8,6 procenta na rekordních 1,36 bilionu dolarů.