Americká Goldman Sachs dostala za uši od České národní banky

Šéf Goldman Sachs Lloyd Blankfein

Šéf Goldman Sachs Lloyd Blankfein Zdroj: profimedia

Centrála Goldman Sachs v New Yorku,
2
Fotogalerie

Legendární banka z Wall Street Goldman Sachs má za sebou pikantní zkušenost s českým regulátorem. Goldmani dostali od České národní banky třičtvrtěmilionovou pokutu za to, že nesplnili informační povinnost při obchodování s českými akciemi. Původně ČNB Goldmanům uložila zaplatit rovný milion, zámořská banka se ale odvolala.

Konkrétně šlo o akcie banky Moneta. Hovoří o tom rozhodnutí České národní banky, které v pondělí nabylo právní moci.

Podle české legislativy totiž musí broker povinně hlásit ČNB situace, ve kterých se kvůli nákupu nebo prodeji akcií podstatně změní podíl na vlastnictví dané firmy. Goldman Sachs v tomto konkrétním případě neohlásil, že jeho vlastnický podíl v bance Moneta překročil jednoprocentní hranici. Správní řízení přitom ČNB zahájila se zámořskou bankou už loni koncem listopadu.

„Společnost The Goldman Sachs Group, Inc. neoznámila České národní bance v zákonné lhůtě, která marně uplynula dne koncem září roku 2016, že ke dni 22. 9. 2016 překročil její podíl na všech hlasovacích právech společnosti Moneta Money Bank hranici jednoho procenta, čímž se dopustila správního deliktu podle zákona o podnikání na kapitálovém trhu,“ uvádí rozhodnutí ČNB. Deník E15 banku Goldman Sachs požádal o komentář, doposud ale neobdržel žádnou reakci.

Goldman Sachs v České republice obchoduje s českými akciemi dlouhodobě, obdobně jako další velké banky z Wall Street. Mezi finančníky z Wall Street aktivní na pražské burze patří i JPMorgan, či Bank of America, fondy BlackRock. Velmi aktivní jsou na českém trhu i legenda londýnské City Barclays, francouzská banka Société Générale, ale například i petrodolarový státní fond Abu Dhabi Investment Authority.

Právě akcie Monety přitom patří z nabídky na pražské burze mezi nimi k nejvíce obchodovaným. Jen během srpna tak například bankéři z JPMorgan koupili takřka dvouprocentní podíl v bance Moneta. Obvykle tito hráči ale nenakupují na dlouho a v horizontu měsíců či týdnů opět prodávají.