Státu dorazily miliardy z dividend od ČEZ

ČEZ

ČEZ Zdroj: Profimedia

Stát na účet ministerstva financí obdržel dividendu od energetické společnosti ČEZ v objemu 12,4 miliardy korun, sdělil mluvčí firmy Ladislav Kříž. Valná hromada ČEZ v červnu rozhodla o výplatě dividendy z loňského zisku ve výši 33 korun za akcii před zdaněním. Mluvčí uvedl, že právě 1. srpen je dnem, od kdy je výplata dividendy zahájena.

"Dalších zhruba 2,6 miliardy korun získá stát na srážkové dani z dividend. Dosud ČEZ na dividendách státu odvedl 170,8 miliardy korun. Dalších 42,5 miliardy korun získal stát na srážkové dani," řekl Kříž. Takzvaná srážková daň se odvádí právě z výplaty dividend.

Celkově vyplacená částka státu bude podobná jako loni. Schválená dividenda 33 korun za akcii je totiž ve stejné výši, jakou valná hromada ČEZ odsouhlasila v loňském roce z předloňského zisku.

"Celkem je tak k výplatě akcionářům připraveno 17,8 miliardy korun, což představuje přibližně 86 procent z konsolidovaného zisku po zdanění za rok 2017 očištěného o mimořádné vlivy, které nesouvisely s běžným hospodařením," dodal Kříž.

ČEZ je největší česká energetická firma. Majoritním akcionářem firmy je stát, který drží právě přes ministerstvo financí 70 procent akcií. Hlasování na valné hromadě společnosti tak vesměs končí podle přání resortu. ČEZ loni vzrostl čistý zisk o 30 procent na 19 miliard korun, tržby klesly o procento na 201,9 miliardy korun. Čistý zisk společnosti očištěný o mimořádné vlivy, ze kterého se počítá dividenda, loni činil 20,7 miliardy korun, meziročně o pět procent více.