Tesco opět zhoršilo celoroční výhled. Akce spadly na rekordní minimum

Tesco

Tesco Zdroj: Pinkas Martin/Euro

Britská maloobchodní společnost Tesco opět varovala, že její celoroční zisk zaostane za očekáváním. Akcie podniku, který působí rovněž v České republice, reagovaly na toto varování prudkým poklesem. Tesco se letos potýká s odlivem zákazníků a účetním skandálem. Akcie firmy v reakci na prohlášení propadly na nové historické minimum 168,55 britské libry za kus.

Společnost nyní předpokládá, že její celoroční zisk nepřekročí 1,4 miliardy liber (49 miliard korun). Analytici jej přitom odhadovali v průměru na 1,94 miliardy liber, napsala agentura Reuters.

Firma letos zhoršila celoroční výhled již několikrát. Přiznala rovněž, že nadhodnotila zisk za první pololetí o 263 milionů liber. Cena akcií společnosti se krátce po zahájení dnešního obchodování propadla o 15 procent.

Společnost dnes upozornila, že zavedla nová pravidla a postupy, jež mají zajistit správnost a transparentnost účetnictví. Dodala, že investovala do zlepšení svých služeb a nabídky sortimentu. Tesco nyní čelí odlivu zákazníků, kteří kvůli snaze o úspory dávají přednost diskontním prodejcům.

Tesco je největší maloobchodní společností v Británii a třetím největším maloobchodním prodejcem na světě. Od roku 1996 působí rovněž na českém trhu. V současnosti má v tuzemsku více než dvě stovky obchodů, 19 čerpacích stanic a sedm obchodních center. Provozuje také franšízingovou síť Žabka, která čítá více než stovku obchodů.