Těžaři omezují investice, Brent se zvedá z pětiletého minima

Těžba ropy (ilustrační foto).

Těžba ropy (ilustrační foto). Zdroj: ctk

Světové ceny ropy dnes pokračují ve výrazném oživování z minim za pět a půl roku a severomořská ropa Brent se vyhoupla k 63 dolarům za barel. Trh reaguje na zprávy, že ropné firmy začínají omezovat investice do těžby.

Cena Brentu odpoledne posílila o 1,70 dolaru na 62,88 dolaru, z úterního minima 58,50 dolaru tak oživila o sedm procent, aby se následně přiblížila hranici 61 dolarů.

Americký ropný koncern Chevron odložil plán ropných vrtů v Beaufortové moři u Kanady. Marathon Oil snížil plán kapitálových výdajů pro příští rok o 20 procent. Omezení investic do těžby se může na trhu začít projevovat už ve druhém čtvrtletí příštího roku, řekl Daniel Ang ze singapurské firmy Phillip Futures.

Vývoj ceny ropy Brent

Saúdský ministr ropného průmyslu Alí Nuajmí dnes řekl, že cenový propad nebude trvat dlouho, protože poptávka po ropě oživí. „Do budoucnosti se dívám s optimismem. To, co se děje dnes, je dočasné a pomine,“ řekl Nuajmí.

Saúdská Arábie koncem listopadu zablokovala snahy některých méně vlivných členů Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) o snížení těžebního limitu, které by podpořilo ceny. Tento krok posílil spekulace, že Rijád chce pomocí nízkých cen zastavit prudký růst těžby ropy v USA.