Tokijská burza se veze na vítězné vlně. Akcie Sony, Toyoty či Nintenda prudce posílily

Tokijská burza, jak ji vykreslila AI aplikace Midjourney

Tokijská burza, jak ji vykreslila AI aplikace Midjourney Zdroj: E15/Midjourney

Úspěšný vstup do nového roku za sebou má tokijská burza. Akciový index Nikkei se vrátil na úrovně, na jakých byl naposledy před dlouhými 34 lety. Letos zatím připsal přibližně sedm procent a navázal tak na 28procentní nárůst z loňského roku. Vzhůru míří akcie takových firem, jako jsou technologický konglomerát Sony, automobilka Toyota, průmyslový holding Hitachi nebo videoherní firma Nintendo. Podle stratégů mají japonské akcie i nadále růstový potenciál.

V závěru uplynulého týdne byla hodnota Nikkei 35 577 bodů. Tak vysoko index uzavřel poprvé od února 1990, tedy od doby, kdy už splaskávala bublina, která se v 80. letech vytvořila na japonských trzích s akciemi, nemovitostmi, pozemky a dalšími aktivy. Nikkei stejně jako americký ukazatel Dow Jones sleduje vývoj průměrné ceny akcií vybraných firem. Ale zatímco Dow Jones jich sleduje jen 30, v Nikkei, jenž se počítá od roku 1950, je jich 225.

Vzhůru se dere i další japonský index, TOPIX. V něm mají firmy váhu podle své tržní hodnoty, jak tomu je u amerického protějšku S&P 500. Také TOPIX je na nejvyšších úrovních od počátku 90. let. Pokud bychom však zohlednili i vyplacené dividendy, vrátil se na tehdejší hodnoty už zhruba před dvěma lety.

Například akcie koncernu Sony za poslední rok posílily o třetinu a jsou zpět tam, kde byly před více než 30 lety. Cenné papíry automobilky Toyota Motor si za předchozích dvanáct měsíců připsaly dokonce přes 50 procent. Rovněž zhruba o polovinu narostl kurz akcií firmy Nintendo a dostal se na rekordní hodnoty.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!