Třetí den veselí na Wall Street. Americká ekonomika nad očekávání boduje

Hlavní akciové indexy ve Spojených státech vzrostly třetí den po sobě díky příznivým hospodářským statistikám

Hlavní akciové indexy ve Spojených státech vzrostly třetí den po sobě díky příznivým hospodářským statistikám Zdroj: reuters

Hlavní akciové indexy ve Spojených státech vzrostly třetí den po sobě díky příznivým hospodářským statistikám, které překonaly odhady. Solidní zisk indexy vykázaly i za celý týden. Dolar byl na devizovém trhu bez větších změn.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, se zvýšil o 0,19 procenta a obchodování zakončil na 34529,45 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 přidal 0,08 procenta na 4204,11 bodu. Index technologického trhu Nasdaq si připsal 0,09 procenta na 13748,74 bodu.

Za celý týden stoupl Dow Jones o 0,94, S& P 500 o 1,7 a Nasdaq o 2,06 procenta. Pro Dow Jonesův index a S&P to byl první růstový týden v uplynulých třech.

Nasdaq má za sebou naopak první měsíční pokles od října - v pondělí už se na akciových trzích nebude obchodovat. Technologický index v květnu podle agentury Reuters ztratil 1,53 procenta, Dow Jones přidal 1,94 a S&P stoupl o 0,55 procenta.

Investoři se nezalekli vyššího údaje o inflaci, než se čekalo, a pozitivně hodnotí dříve uveřejněné statistiky o poklesu počtu nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti nebo o růstu kapitálových výdajů firem. Další peníze nalije do ekonomiky a na trhy i dnes představený rozpočtový plán amerického prezidenta Joea Bidena, který na příští rok počítá s vládními výdaji v celkové hodnotě šesti bilionů dolarů, tedy v přepočtu 125 bilionů korun.

Z jednotlivých titulů se dařilo výrobci podnikového softwaru Salesforce, který v závěru díky zvýšení celoročního výhledu přidal 5,51 procenta. Naopak výrobce letecké techniky Boeing po úspěšném čtvrtku 1,49 procenta odepsal. Akcie reagovala na zprávu, že firma zastavila dodávky svých letadel 787 Dreamliner.

Na devizovém trhu ještě ráno zpevňoval dolar, v průběhu dne ale zisky nasbírané v týdnu odevzdal. Investoři vyhodnocují došlé statistiky a přehodnocují pozice před nadcházejícím víkendem, který bude v USA a v Británii kvůli státnímu svátku o den delší.

Zatímco ráno stoupl dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, o 0,4 procenta, krátce před 22:00 hodinou už přidával jen 0,1 procenta na 90,4 bodu. Euro a japonský jen byly k dolaru v téže době téměř beze změny - euro se prodávalo za 1,2196 dolaru, když k americké měně přidávalo 0,01 procenta, a jen od něj zase 0,01 procenta odepisoval na 109,80. V průběhu dne se ale dolar vyšplhal až na 110,2 jenu, a byl tak k japonské měně na sedmitýdenním maximu.