Trumpův úspěch tvrdě dopadl na mexické finanční trhy, kurz pesa prudce klesl

Donald Trump

Donald Trump Zdroj: reuters

Debata amerických kandidátů na prezidenta
Debata amerických kandidátů na prezidenta
Debata amerických kandidátů na prezidenta
Debata amerických kandidátů na prezidenta
Debata amerických kandidátů na prezidenta
20
Fotogalerie

Nečekané vítězství Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách dopadlo obzvlášť tvrdě na mexické finanční trhy. Kurz pesa se dnes v obavách z hluboké nejistoty a z možných střetů této latinskoamerické země s mocným sousedem propadl o více než deset procent. Mexická vláda ani centrální banka ale žádná bezprostřední opatření v reakci na propad kurzu měny prozatím neoznámily.

Peso po zprávách o Trumpově vítězství spadlo až o 13 procent a dolar se chvíli prodával za téměř 21 pesos. Byl to nejhlubší propad od takzvané tequilové krize roku 1994, která se stala předzvěstí pozdějších finančních krizí v Asii. V úvodu obchodování na trzích v Mexiku ztrácelo peso 10,3 procenta na 20,2165 za dolar.

Trump šel do voleb se slibem zrušit nebo výrazně přehodnotit dohodu NAFTA o volném obchodu USA s Mexikem a Kanadou. Trump před volbami také prohlásil, že proti nelegální imigraci z jihu postaví na hranici s Mexikem zeď, jejíž výstavbu zaplatí Mexičané.

Peso v předešlých dnech v sázkách na vítězství Trumpovy soupeřky Hillary Clintonové výrazně zpevňovalo a v úterý se vyhouplo na maximum za dva měsíce.

VŠE O VÍTĚZSTVÍ DONALDA TRUMPA ČTĚTE ZDE >>

Mexická měna během posledních měsíců prezidentské kampaně prudce kolísala a reagovala na každý signál Trumpova možného výsledku, celkově ale díky všeobecnému přesvědčení o úspěchu Clintonové šlo peso nahoru.

Výrazně ztrácely i mexické akcie. Jejich hlavní index IPC zahájil dnešní obchodování propadem o více než tři procenta.

Mexický prezident Enrique Peña Nieto Trumpovi poblahopřál k vítězství a uvedl, že je připraven se svým novým kolegou spolupracovat. Šéfka mexické diplomacie Claudia Ruizová označila vztahy s USA za strategické. Mexiko podle ní ale bude prosazovat zachování volného obchodu s USA a nechystá se platit ani budovat mezi oběma zeměmi žádnou zeď.

 

USDMXN Chart