Umělá inteligence sestavuje portfolio amerického fondu. Ten tak ušetří stovky analytiků

Umělá inteligence nachází využití i ve světě burzovních investic.

Umělá inteligence nachází využití i ve světě burzovních investic. Zdroj: Profimedia

K zajímavým investičním tipům na úvod nového roku patří americký fond The AI Powered Equity ETF, zkráceně AIEQ, jehož portfolio sestavuje umělá inteligence. Běží na slavném superpočítači IBM Watson, který v roce 2011 přesvědčivě zvítězil nad lidskými soupeři hry Jeopardy alias Riskuj. Fond tak dokáže posoudit z různých aspektů tisíce firem obchodovaných na burzách v USA a nahradit tak stovky analytiků.

Burzovně obchodovaný fond AIEQ loni zhodnotil peníze investorů o 19,5 procenta, což představuje slušný výsledek. Na druhé straně nejsledovanější americký burzovní ukazatel S&P 500 vzrostl se započtením dividend o 28 procent. Od svého vzniku v říjnu 2017 dosáhl fond návratnosti 88 procent, v porovnání s přibližně 101 procenty u S&P 500. AIEQ spravuje majetek v objemu 167 milionů dolarů, necelých 3,7 miliardy korun.

Přestože fond v relativním porovnání se S&P 500 zaostává, pohled na jeho portfolio může být i pro investory, kteří do něj nehodlají investovat, přinejmenším inspirací. Mezi největšími akciovými pozicemi fondu AIEQ, který aktuálně vlastní 82 titulů, teď překvapivě chybějí největší technologické skupiny, jako jsou Apple, Microsoft, Amazon či Alphabet, tedy mateřská firma vyhledávače Google. Jen výrobce chytrých telefonů iPhone je až ve druhé desítce hlavních burzovních sázek.

Přitom ještě na začátku prosince byla situace opačná. Microsoft zaujímal pozici číslo jedna. Na třetí a čtvrté příčce byly firmy Alphabet a Amazon. Umělá inteligence však z nějakého důvodu usoudila, že rok 2022 bude patřit jiným titulům, a tak cenné papíry technologických obrů prodala.

Aktuálně největší váhu tak mají výrobce mikroprocesorů AMD, v oblasti kybernetické bezpečnosti podnikající Palo Alto Networks a společnost Eaton Corp, která patří mezi globální lídry v oblasti elektrických systémů. V první desítce portfolia se nacházejí také biotechnologická firma Moderna či softwarová společnost Nutanix. Investice tedy zjevně nemusejí směřovat jen do těch nejpopulárnějších akcií.

Video placeholde
Pět důvodů, jak přijít o vše na kryptoměnách • Videohub