Jan Vedral: Den zúčtování na burzách se blíží, čeká nás pomalá smrt

Jan Vedral

Jan Vedral Zdroj: E15 Michael Tomeš

Jan Vedral
Jan Vedral
Jan Vedral
4
Fotogalerie

Česko zřejmě čeká jeden z nejméně příjemných makroekonomických scénářů, který se dá z učebnic vyčíst. Totiž stagflace. Tedy éra, během které nepochopitelně rostou ceny a země přitom ekonomicky nesměle přešlapuje z nohy na nohu. Lidé trpí zdražováním a zároveň nejistotou, zda pro ně ještě příští měsíc bude v práci místo. Stagflace je ovšem nejen symbolem ekonomického i psychologického marasmu, ale investorského tápání. „Nebezpečné je, že chybí lidé, kteří by si něco takového ještě pamatovali. Ti už jsou buď mrtví, nebo staří a nikdo je už neposlouchá. A ostatní jim říkají: to samé tvrdíš deset let a kdybychom na tebe dali, tak bychom přišli o celý ten nekonečný investiční závod," říká šéf investiční společnosti Conseq Jan Vedral. 

Pro příští léta dostává nejen Česko do vínku rychlý růst cen spojený s ekonomickou ochablostí, tedy stagflaci. Co to znamená pro investice?

Stagflace je obecně tím nejhorším režimem pro investice, protože v takovém klimatu jednoduše není, kam se schovat. Stagflaci zároveň považuji za dominantní scénář ekonomického vývoje až pro roky 2023 až 25. Extrémně uvolněná měnová politika hlavních světových centrálních bank bude nejspíš pokračovat i v průběhu celého příštího roku, takže od jara bych zejména v Evropě a na rozvíjejících se trzích předpokládal zrychlení hospodářského růstu a přehřátí ekonomik. Inflace se jen tak nezbavíme, protože centrální banky se budou obávat a budou váhat s utažením měnových politik, aby nepoškodily a výrazně nezpomalily hospodářství a budou ve vleku tržních očekávání. 

Video placeholde
NFT - Nezaměnitelný token • Videohub

Není namístě zcela přehodnotit investiční strategii, když hrozí pád všeho? 

Nemyslíme si, že bychom se navždy zbavili krizí a tržních propadů. Ale nevíme, kdy ten okamžik přijde, takže růst cen všech aktiv možná bude ještě rok či dva pokračovat, ale riziko propadu roste každým dnem. Centrální banky se sice budou snažit výrazné výkyvy trhu zmírňovat, ale vzhledem k inflaci bude prostor pro agresivní měnové intervence omezený. Očekávám, že příští epizoda poklesu cen akcií a dalších aktiv nebude mít charakter náhlého pádu jako při velké finanční krizi po pádu Lehman Brothers, ale spíše dlouhé "smrti" jako v osmdesátých letech, nebo když praskla dot.com bublina po roce 2000. Jednoduše končí éra, kdy bylo dobré jít co nejvíce do rizika, univerzálně. Přichází doba pro stock picking a oddělování zrna od plev. 

Co je momentálně tím zrnem?

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!