USA by se už příští rok mohly stát čistým vývozcem plynu

LNG terminál Sabine Pass

LNG terminál Sabine Pass Zdroj: lng17.org

Spojené státy by se mohly díky začínajícímu exportu zkapalněného zemního plynu (LNG) stát možná už příští rok celoročním čistým vývozcem plynu. Vyplývá to podle agentury Reuters z údajů federálních úřadů. Naposledy byl americký vývoz plynu vyšší než jeho dovoz v roce 1957. USA byly ve středu na jediný den čistým exportérem plynu poté, co tanker firmy Cheniere Energy opustil s nákladem LNG nový vývozní terminál Sabine Pass v Lousianě.

Ve středu Spojené státy dovezly zhruba 140 milionů krychlových metrů plynu, zejména plynovody z Kanady. V ten den ale vyvezly asi 170 milionů kubíků, z toho zhruba polovinu plynovody do Mexika a druhou polovinu tvořil první export LNG z Louisiany. Den nato se žádný vývoz LNG z USA neuskutečnil a Spojené státy se vrátily do pozice čistého dovozce.

Podle odhadů federálního ministerstva energetiky se USA stanou čistým vývozcem plynu nejdříve v roce 2017. To by měly zahájit provoz nové plynovody do Mexika a nové terminály na vývoz LNG. V USA je nyní ve výstavbě pět terminálu pro export LNG a uváděny do provozu by měly být v letech 2017 až 2020.

Ještě v minulém desetiletí se čekalo, že Spojené státy se stanou velkým dovozcem LNG. Takzvaná „břidlicová revoluce“ ale díky přelomovým inovacím v těžbě nepropustných hornin zpřístupnila rozsáhlá naleziště suroviny; firmy, které investovaly miliardy dolarů do výstavby terminálů pro dovoz LNG, pak začaly naopak investovat do vývozních zařízení. Také provozovatelé plynovodů v minulých letech obraceli směr některých potrubí.

Pokud budou zprovozněny všechny plánované vývozní terminály, budou moci Spojené státy vyvážet v roce 2020 zhruba 255 milionů kubíků plynu. To bude představovat asi 11 procent americké těžby plynu předpovídané pro konec desetiletí.

Spojené státy začínají vyvážet břidlicový plyn v době, kdy se na světovém trhu LNG očekává vlna dodávek z nových projektů v Austrálii. To vyvolává přetlak na trhu a sráží ceny plynu dolů. Americké velkoobchodní ceny plynu klesly na minimum od roku 1999 a promptní ceny v Asii, kam směřuje většina dodávek LNG, sestoupily z maxim roku 2014 zhruba o tři čtvrtiny.

Čím nahradit ruský plyn? Alternativy nejsou levné