USA mohou mít levný plyn až dvě desítky let

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Jeremy Buckingham, Flickr.com (CC-BY 2.0)

Pokrok v technologii těžby zemního plynu z břidlicových ložisek může zajistit Spojeným státům extrémně levný plyn na mnoho let. Až dosud prognózy těžby počítaly s tím, že cena plynu musí postupně vzrůst ze tří na šest dolarů za milion britských termálních jednotek, aby se těžařům nové vrty vyplácely. Jenže společnosti Comstock Resources a Chesapeake Energy teď ukázaly, že s lepší technologií mohou být vrty ziskové i při ceně nižší než tři dolary za milion britských termálních jednotek.

Trik spočívá v tom, že horizontální část vrtu je zhruba o dvě třetiny delší než u dosavadních vrtů. Zároveň se do vrtů pustí třikrát více frakovací směsi, která rozruší okolní horninu a uvolní z ní zemní plyn. I když je takový supervrt o třetinu dražší než při použití dosavadní technologie, dokáže generovat výnos 30 procent i při cenách plynu kolem 2,50 dolaru za milion britských termálních jednotek. U konvenčního vrtu to je méně než osm procent, uvádí Comstock Resources.

Velký potenciál má tato technologie zejména v ložisku Haynsville na pomezí Lousiany a Texasu. Těžaři se na něj vrhli v letech 2007 a 2008, kdy stál plyn čtyřikrát více než dnes. Vyplatilo se proto vrtat do větších hloubek se složitější geologickou strukturou. Ložisko Haynsville je druhý největší zdroj břidlicového plynu v USA po pensylvánské oblasti Marcellus.

Nová technologie vrtání může výtěžnost ložiska Haynsville výrazně zvýšit. „Existuje velká pravděpodobnost, že Spojené státy teď budou moci využívat extrémně levný plyn po hodně dlouhou dobu, možná až dvacet let,“ vidí budoucnost růžově Mark Papa z ondu soukromého kapitálu Riverstone Holdings, který se zaměřuje na energetiku.

Vládní Energetická informační agentura předpovídá, že při vylepšení technologie a zlevnění těžby by se mohla roční těžba plynu z břidlic zvednout z nynějších zhruba 311 miliard metrů krychlových na trojnásobek. Bez vylepšení se bude těžit jen o 80 procent více plynu z břidlic.

Plyn nahrazuje uhlí

Pro Spojené státy je zemní plyn klíčovou surovinou. Postupně vytlačuje při výrobě elektřiny černé uhlí. Dnes se z plynu vyrábí 30 procent elektřiny a vytápí se jím polovina amerických domácností. Sází na něj americká vláda při boji za snižování emisí skleníkových plynů. V chemickém průmyslu nahrazuje plyn jako vstupní surovina ropu.

Jedinou špatnou zprávou je, že americké firmy budou mít k dispozici levnější energii než jejich evropští konkurenti zřejmě mnohem déle, než se čekalo. I proto budou evropské podniky ještě více tlačit na Evropskou komisi, aby v připravované dohodě o volném obchodu mezi USA a EU zajistila, že se levný americký plyn bude moci vyvážet do Evropy.