V pololetí vydělaly akcie hlavně v Rusku a v USA

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: reuters

Akcie na světových trzích si v prvním pololetí připsaly mírný zisk, obchodování ale provázely značné výkyvy, které byly většinou reakcí na dluhové problémy v eurozóně a na zprávy o příliš pomalém oživení americké ekonomiky. Podle analytiků vypadá slibně i začátek druhého pololetí, investoři ale budou muset pečlivě vybírat, neboť akcie v některých sektorech a některých zemích jsou drahé.

Index MSCI All Country World, který sleduje obchodování na hlavních akciových trzích ve světě, v prvním pololetí zpevnil o 3,4 procenta. Zisky si připsaly hlavně akcie v Rusku a ve Spojených státech, nad průměrem byla například i hlavní burza v Německu.

„Příznivá data z globální ekonomiky, včetně Spojených států, a také pokrok kolem Řecka a jeho dluhových problémů zvyšují zájem o akcie,“ myslí si analytik makléřské společnosti Shinhan Investment Lee Sun-yeb. Data o alokaci kapitálu podle agentury Reuters ukazují, že investoři vstupují do třetího čtvrtletí sice s obavami, zato ale s větším podílem akcií ve svých portfoliích.

Jasným vítězem byly v prvním pololetí komodity a dluhopisy s vysokými výnosy. Největších zisků investoři dosáhli, pokud investovali na vyspělých trzích. Podle indexu MSCI tento segment zpevnil o 5,6 procenta, pokud se v úvahu vedle zhodnocení kapitálu vezmou i vyplacené dividendy. Naopak akcie na mladých trzích přidaly pouze jedno procento.

Nevedlo se například akciím v Brazílii, kde hlavní index tamní burzy v pololetí odepsal skoro deset procent. Brazílie si delší dobu stěžuje na postupné oslabování amerického dolaru, které komplikuje situace právě takovým ekonomikám, jako je Brazílie. Proudí do nich totiž takzvaný horký kapitál, který zvyšuje kurz tamních měn. To pak nepříznivě působí na tamní vývozce a jejich schopnost uplatnit se na světovém trhu.

Dobré vyhlídky mají podle analytiků v nejbližší době americké akcie, které jsou podle fundamentálních faktorů podhodnocené. Letos by tedy nemuselo platit, že tradičně slabé letní měsíce přinesou ztráty. Pozor by si ale investoři měli dát na spotřebitelský trh některých mladých ekonomik v Asii. Akcie v tomto segmentu jsou podle analytiků v některých případech už moc drahé.