V prestižním indexu londýnské burzy FTSE 100 by mohl přibýt Avast

Avast

Avast Zdroj: archiv Blesku

Pavel Baudiš (vlevo) a Eduard Kučera, zakladatelé firmy Avast
Avast
Spolumajitel Avastu Eduard Kučera
Spolumajitel Avastu Pavel Baudiš
5
Fotogalerie

Prestižní index londýnské akciové burzy FTSE 100 po ukončení obchodování oznámí čtvrtletní aktualizaci složení indexu. Jednou z firem, která by mohla v indexu přibýt, je i český výrobce antivirových programů Avast. Stovku firem s největší tržní hodnotou, které se obchodují na londýnské burze, by mohly naopak kvůli problémům způsobeným pandemií opustit aerolinky easyJet, napsala agentura Reuters.

Čtvrtletní aktualizaci složení indexu oznámí jeho provozovatel FTSE Russell. Očekává se, že z indexu vypadnou také největší britský dodavatel energie Centrica, britská strojírenská společnost Meggitt či provozovatel výletních plaveb Carnival.

Vedle Avastu by naopak mezi stovku nejsilnějších firem londýnské burzy mohla přibýt sázková firma GVC.

Avast založili v roce 1988 čeští výzkumníci Eduard Kučera a Pavel Baudiš, firma je jedním z průkopníků v oboru počítačového zabezpečení. V roce 2016 Avast koupil konkurenční českou antivirovou firmu AVG. Avast je podle tržeb druhou největší antivirovou firmou na světě za společností Symantec. Produkty Avastu využívá přes 435 milionů uživatelů, z velké části bezplatně.

Avast vstoupil na londýnskou akciovou burzu LSE v květnu 2018. Jednalo se o jednu z největších primárních emisí akcií technologické firmy na londýnské burze vůbec. Nabídková cena ohodnotila celý podnik na zhruba 2,4 miliardy liber (71,7 miliardy korun). Společnost plánovala primární nabídku už v roce 2012 ve Spojených státech, ale kvůli podmínkám na trhu od plánu ustoupila. S akciemi firmy se obchoduje také na pražské burze.