Sázka na Teslu je i vírou v Muskovo dobytí kosmu, míní investor Radovan Vávra

Investor a někdejší šéf Komerční banky Radovan Vávra

Investor a někdejší šéf Komerční banky Radovan Vávra Zdroj: Facebook Radovana Vávry

Elon Musk - podnikatel, vynálezce, inženýr a filantrop
Elon Musk - podnikatel, vynálezce, inženýr a filantrop
Elon Musk - podnikatel, vynálezce, inženýr a filantrop
4
Fotogalerie

Elon Musk svůj vesmírný byznys na burzu nedá, příliš by jej to spoutalo, soudí někdejší šéf Komerční banky a investor Radovan Vávra. 

Muskův vesmírný projekt není na burze, může se jeho úspěch materializovat třeba v akciích Tesly? Nakolik jde o spojené nádoby?

Určitě, Tesle dělá Muskův kosmický program obrovskou reklamu. Minoritní akcionáři Tesly kupříkladu nedávno navrhli, aby Tesla posílila svou reklamu v psaných médiích. Domnívám se, že po víkendovém úspěchu je parta kolem Muska přesvědčena, že do reklamy větší částky peněz sypat nemusí, a návrh tak neprojde. 

Sázet na úspěch Muska v kosmu lze tedy s nadsázkou skrze akcie Tesly? 

Pro Teslu má vesmírný program funkci reklamní kampaně v hodnotě desítek, možná i stovek milionů dolarů. Připomeňme si třeba někdejší kampaň, ve které nechal Musk létat vesmírem Teslu Roadster.

Je Muskův víkendový let milníkem pro kosmický byznys a potažmo i pro akcie na něj orientované? 

SpaceX je důležitá, protože se ověřila teorie o propojení komerční a nekomerční sféry. Každý, kdo to umí, je zřejmě nabídne levněji, než NASA a další státní instituce. Šance těchto firem tak rostou. Určitě stojí za to jejich akcie více sledovat, kupříkladu ETF na tento byznys bych si bez obav koupil. 

Přibližil se Muskovým úspěchem i okamžik vstupu SpaceX na burzu? 

Myslím, že ne. Musk nám celý život ukazuje, že je dokonalý vizionář, ale jen průměrný korporátní politik. Struktura veřejně obchodovatelných společností by pro něj byla natolik svazující, že to neudělá. Navíc nebude po tomto úspěchu problém, aby Musk tyto své aktivity financoval i bez uvedení firmy na burzu. 

Nakolik úspěšný let přerozdělí karty globálního kosmického byznysu? 

Jde o další ze série ran čínskému kapitálu. Mike Pompeo už řekl, že chce delistovat všechny čínské firmy z burzy. Nešlo o věc, která se stala ve vzduchoprázdnu, a je to pro Čínu další polosmrtící rána, jelikož se sníží poptávka po čínském hvězdném programu, příští byznys s dodávkami nákladu na orbit jim totiž může sebrat Musk.