Velcí investoři se zbavují irských dluhopisů, roste jejich cena

Irské oslavy

Irské oslavy Zdroj: ctk

Dva z největších mezinárodních věřitelů irské vlády, kteří využili prudkého růstu cen irských dluhopisů taženého zotavením země, začínají své portfolio rozprodávat. Americký Loomis Sayles a francouzský Carmignac Gestion snižují svou expozici vůči irskému dluhu chvíli před plánovaným vystoupením Irska z evropského záchranného programu.

Výnosy vládních dluhopisů letos klesly o deset procent. S poklesem výnosů dluhopisů ale roste jejich cena. Finanční predátoři, kterým šlo o vyšší výnos, nyní pozice opouštějí a dluhopisy se ziskem prodávají konzervativnějším investorům.

Naopak další velký investor, Franklin Templeton, který vlastní bondy za devět miliard eur, se obligací zatím nezbavuje. „Jsme v klidu,“ prohlásil Michael Hasenstab, manažer dluhopisového portfolia ve Franklin Templeton v hodnotě více než 190 miliard dolarů. „Budoucí vývoj se bude odvíjet jak od toho, co se stane v Irsku, tak od jiných příležitostí po světě,“ uvedl Hasenstab v rozhovoru pro deník Financial Times.

irské dluhopisyirské dluhopisy | E15

Irsko bylo jednou ze zemí nejvíce postižených dluhovou krizí eurozóny. Tamní vláda se ale minulý týden rozhodla nadobro vystoupit z evropského záchranného programu a nevyjednávat ani o záložním úvěru pro případ potřeby.

Dublin má zatím hotovostní polštář o velikosti 21,5 miliardy eur, který by vystačil na pokrytí potřeb veřejného sektoru až do roku 2015. To ale nebude potřeba, očekává se, že se vláda vrátí pro financování na trh již počátkem příštího roku.

Problémem věřitelů může být malá velikost trhu s irskými bondy. Prodej i pouhé části portfolia Franklin Templeton by se mohl ukázat jako destruktivní pro celý trh. Podle analytiků jim nezbude než většinu bondů držet až do splatnosti.