VIDEOGRAFIKA: Vrchol, ze kterého padají technologické akcie

Video placeholde

Propad světových technologických akcií, které od počátku září klesly nejvíce od letošního března, je návratem k normálním cenám po období nevázaného optimismu a nákupů, míní část analytiků. Společnosti Amazon, Alphabet, Facebook a Microsoft propadly v týdnu o desetinu hodnoty, firma Apple o 16 procent a společnost Tesla dokonce o zhruba čtvrtinu. Podívejte se na videografiku, která ukazuje, kam hodnota technologických titulů vystoupala, než prošla korekcí.

"Jde o klasický výběr zisků," řekl analytik Cyrrusu Tomáš Pfeiler. Intenzita korekce však podle něj souvisí i se zvýšenou aktivitou na opčním trhu. Spekulativní nákupy opcí v uplynulých měsících vedly k mohutnému cenovému vzestupu technologických akcií. Nyní si investoři uvědomují, že ceny akcií nehnaly nahoru zprávy o zlepšujícím se hospodaření firem, ale spekulativní nákupy. To znamená, že některé technologické tituly jsou nadhodnocené a investoři se jich zbavují, dodal.

Jedním z hlavních důvodů neočekávaného růstu cen technologických akcií velké pětky bylo mnohem větší využívání nových technologií, které tyto firmy uvedly na trh, souhlasil ředitel Raiffeisen investiční společnosti Jaromír Sladkovský. Významný pokles cen akcií v březnu spolu s jednoduchým vstupem na burzu přes vlastní počítač nebo mobil přilákal podle něj nevídané množství běžných investorů, kteří se chtějí svést na následném očekávaném růstu. Běžní investoři začali být aktivní i na derivátových burzách, které znásobují riziko i obchodovaný objem.

Neuvěřitelný příběh odvíjí výrobce elektromobilů Tesla, uvádí analytik společnosti Starteepo Dušan Jilčík. Růst jejích akcií hnaly nucené nákupy ze strany spekulantů na pokles, kteří si akcie za poplatek vypůjčí a hned prodají. Při poklesu je pak nakupují levněji a vracejí. Tato úvaha se však ukázala velmi zrádná. Stačilo pár zpráv o tom, že Tesla je poprvé za čtvrtletí v zisku a cena se za dva měsíce zdvojnásobila a spekulanti na pokles přišli o celé své investice.

"Po rekordní ceně 498 dolarů z 31. srpna akcie Tesla ztratily pětinu ceny a nejeden investor si dává otázku, zda je hodnota Tesly ospravedlnitelná," uvedl Jilčík.

Firma je přitom v zisku jen díky dotacím od výrobců klasických spalovacích aut, elektromobilů vyrobí méně než Škoda Auto a přitom ji trh oceňuje, že je čtyřikrát hodnotnější než například celý německý koncern Volkswagen. I hodnota BMW je sedmkrát menší, poznamenal.

Investoři měří relativní cenu akcií vůči svým konkurentům na základě poměru ceny akcií a zisku firmy. Dlouhodobý průměr nejvýznamnějších akcií zařazených v hlavním burzovním indexu S&P 500 se pohybuje kolem čísla 16. Momentální poměr pro Teslu je na úrovni čísla 1000, tedy více než 60násobek.