Vyhlídky českých akcií se po prázdninách zlepšily

Budova Burzy cenných papírů Praha

Budova Burzy cenných papírů Praha Zdroj: Turek Tomas/Euro

Září zasypalo hrstku zbývajících lovců investičních příležitostí na pražské burze celou řadou nadějných analytických reportů. Finanční domy vylepšily své dosavadní vyhlídky pro české akcie, a burziáni si tak prý na některých titulech mohou přijít i na dvacet procent ročních zisků. Investorským bonusem pro první měsíc školní docházky zůstal fakt, že žádný z analytiků tentokrát neradil dát od některé z domácích akcií ruce pryč.

Hned na dva z tuzemských titulů si posvítili experti zámořské banky Goldman Sachs. Výsledkem byla takřka dvojnásobná cílová cena pro mediální CME. Finančníci z Ameriky tvrdí, že akcie majitele televize Nova do roka podraží na 59 korun, tedy více než o pětinu. Štědré vyhlídky dostal ze zámoří i ČEZ. S cílem 702 korun zašli Američané s optimismem dále než tuzemští brokeři, když titulu prorokují v příštích dvanácti měsících růst o šest procent.

Depeši do Prahy zaslala v září i britská Barclays. Jedna z ikon londýnské City vsadila ve svém materiálu na akcie rakouské banky Erste. V příštích dvanácti měsících mají podražit bezmála o stokorunu, tedy o téměř 19 procent. Stejný signál dostali investoři i od samotného vedení banky. Během léta totiž manažeři Erste nakoupili na svůj účet skoro 10 tisíc akcií svého zaměstnavatele.

Vybraná zárijová investicní doporuceníVybraná zárijová investicní doporucení | E15

Nad zářijovou cílovku 5100 korun od Deustche Bank se v závěru měsíce naopak dokázala přehoupnout Komerční banka. Titul pokořil svá historická maxima a trh zůstává vůči dalšímu růstu akcie přinejmenším opatrný. „Důvody, proč akcie Komerční banky okupují úrovně svých historických maxim, se hledají jen obtížně. Titul na současných úrovních nepovažujeme za atraktivní investiční příležitost,“ varuje analytik Fia Michal Křikava.

Ternem prý není ani akcie operátora O2. Erste předpokládá, že napřesrok vyjde akcie na rovných tři sta korun, investoři by tak nákupem tratili přes tři procenta. „Akcii vnímáme jako solidní dividendový titul s výnosem kolem šesti procent, růst ceny akcie ale neočekáváme,“ uvádí slovinská analytička Erste Group Vera Sutedjaová.