Výrobce zápisníků Moleskine vyrazil na burzu, akcie uzavřely poklesem

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CC BY-SA 2.0: Infodad

Milánská burza dnes zažila první debut letošního roku. Výrobce zápisníků a diářů Moleskine během svého vstupu na burzu posílil o více než tři procenta, přestože zbytek trhu oslaboval. Později ale akcie následovaly ostatní tituly.

Výrobce vázáných zápisníků s unikátním designem je první společností, která vstoupila na milánský akciový trh od loňské nabídky výrobce kašmírového oblečení Brunello Cucinelli. Moleskine je zároveň čtvrtou luxusní italskou značkou, která vstoupila za poslední dva roky na trh. Kromě Cucinelli to byly ještě Prada a Salvatore Ferragamo.

Design, kterým Moleskine opatřuje své diáře, vychází z originálů používaných kdysi Pablem Picassem, Ernestem Hemingwayem či Vincentem van Goghem.

Moleskine stanovila cenu pro svůj debut na burze na 2,3 eura za akcii. Primární nabídka tak ohodnotila celý podnik na 488 milionů eur (zhruba 12,6 miliardy korun). Akcie nejprve posílily o více než tři procenta, později ale spadly až na jedno procento pod stanovenou cenou.

Zápisníky Moleskine se prodávají ve více než 50 zemích světa. Původní zápisníky byly velmi oblíbené v Evropě 19. a 20. století, zvláště mezi avantgardními umělci. Současný design zápisníků vychází z popisů britského autora cestopisů Bruce Chatwina, který jim dal i jméno. Původní diáře se přestaly vyrábět v roce 1986, v roce 1997 se však italská firma rozhodla obnovit jejich slávu. V roce 2006 koupila ve firmě zhruba 75procentní podíl investiční společnost Syntegra Capital.

Akcie Moleskine během prvního dne obchodování:Akcie Moleskine během prvního dne obchodováníAkcie Moleskine během prvního dne obchodování | Borsa ItalianaZdroj: Borsa Italiana

Moleskine teď vyrábí v Asii. Zhruba 90 procent svých zápisníků prodá mimo Itálii, která se nyní potýká s hlubokou recesí. Generální ředitel Arrigo Berni řekl, že firma v příštích letech očekává výrazný růst, protože vyvíjí aplikace a další digitální produkty pro rostoucí počet uživatelů chytrých telefonů. Chystá se rovněž otevřít první obchod v Číně. Moleskine vyrábí rovněž kožené obaly pro tablety a psací potřeby.

Firma nabídla investorům 106,3 milionu akcií, včetně 12 milionů nových. Na trhu se nyní obchoduje s více než 50 procenty akcií firmy. Zájem o akcie měli investoři z Itálie, Velké Británie, dalších částí Evropy, USA a z Asie. Většinu akcií, asi 90 procent, si podle agentury Reuters rezervovali institucionální investoři.