Výsledky zátěžových testů táhly akcie dolů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Akcie evropských bank včera ztrácely, stalo se tak po ukončení zátěžových testů. Jejich výsledky, které oznámil v pátek Evropský úřad pro bankovnictví (EBA), totiž ukázaly, že osm finančních domů neprošlo prověrkami vůbec a dalších patnáct jen velmi těsně.

Zkouškami neprošlo pět malých regionálních a na burze neobchodovaných spořitelen a rakouská veřejně neobchodovaná Volksbank. Oba neúspěšné řecké ústavy, EFG Eurobank a ATE bank, jsou listované na aténské burze.

Poté, co akcie státem ovládané banky ATE spadly o 15 procent již v pátek před vyhlášením výsledků testů, rostly včera, jako jedny z mála v regionu, o sedm procent a korigovaly tak páteční ztráty. Akcie EFG, jejíž rozhodnutí prodat svá polská aktiva přišlo příliš pozdě na to, aby se do zátěžových testů promítlo, rostly o 0,7 procenta.

EBA uvedl, že osm bank, které testy neprošlo, bude potřebovat navýšit kapitál o celkem 2,5 miliardy eur. Někteří analytici však odhadovali, že až dvacet bank bude potřebovat navýšit kapitál o celkových 80 miliard eur.„Testy ukázaly, že evropský bankovní sektor je v lepší kondici, než se očekávalo. Nicméně hlavním strašákem investorů zůstane důvěryhodnost zátěžových testů, vezmeme-li v úvahu, že nepočítaly s následky případných bankrotů periferních členů eurozóny,“ okomentoval výsledky Lee Hartman z Bank of Tokyo Mitsubishi.

Mezi nejvíce oslabující akciové tituly patří francouzská Société Générale, jejíž cenné papíry ztratily 3,7 procenta, akcie italské Intesa Sanpaolo ztratily tři procenta a německé Commerzbank 2,9 procenta. Na pražské burze ztratila skupina Erste dvě procenta a Komerční banka (dcera francouzské Société Générale) odepsala 0,7 procenta. Panevropský index FTSE Eurofirst 300 odepsal 0,7 procenta. Stranou výprodejů zůstaly skandinávské banky, protože se zdají být nejméně angažované v dluhopisech periferních členů eurozóny.„Skandinávské banky jsou tolik odolné simulovanému negativnímu scénáři, že bychom klidně mohli zdvojnásobit jeho parametry a jim by se nic nestalo,“ řekl Bloombergu Frank Oland Hansen z Danske Bank.

Nejvíce klesly akcie Sociéte GeneráleNejvíce klesly akcie Sociéte Generále | bloomberg