Vývoz ropy ze Saúdské Arábie stoupl na téměř desetileté maximum

ropná rafinerie

ropná rafinerie Zdroj: ctk

Vývoz ropy ze Saúdské Arábie se v březnu vyšplhal na nejvyšší úroveň za téměř deset let. Vyplývá to z údajů tamní vlády, na které se odvolává agentura Reuters. Saúdská Arábie je největším exportérem ropy na světě a údaje o jejím březnovém vývozu signalizují překvapivě vysokou globální poptávku po ropě.

Export stoupl na 7,898 milionu barelů denně z únorových 7,350 milionu barelů. Dostal se tak na nejvyšší úroveň od listopadu 2005. Růst exportu podtrhuje odhodlání Saúdské Arábie nepřenechat část svého tržního podílu těžařům s vyššími náklady, například producentům ropy z břidlicových hornin ve Spojených státech.

Saúdská Arábie koncem loňského listopadu zablokovala snahy některých méně vlivných členů Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) o snížení těžebního limitu kartelu, které by podpořilo ceny. Tento krok posílil spekulace, že Rijád chce pomocí nízkých cen zastavit prudký nárůst těžby ropy v USA.

Zdroj agentury Reuters minulý týden uvedl, že Saúdská Arábie v dubnu zvýšila těžbu ropy na rekordních 10,308 milionu barelů denně. Největším producentem ropy na světě je nyní Rusko, kde podle vládních údajů zůstala těžba ropy v dubnu beze změny na postsovětském maximu 10,71 milionu barelů denně.