Wall Street je nejdražší za sedm let, hlad po akciích ale nemá oporu

Wall Street

Wall Street Zdroj: ctk

Akcie na Wall Street vyjdou aktuálně investory nejdráže od finanční krize. Za své peníze totiž burziáni letos podle dat agentury S&P Global Market Intelligence dostanou nejmenší porci zisku na akcii od roku 2009. Hlad po akciích šroubující jejich ceny vzhůru tak docela nenachází oporu ve firemních výsledovkách.

Výdělky pěti stovek firem z indexu S&P v prvním čtvrtletí totiž klesly o osm procent, shodou okolností rovněž nejvíce za posledních sedm let.

„Ocenění indexu S&P 500 se zdá být z historického hlediska vysoké,“ soudí portfolio manažer Consequ Martin Pavlík. Za jeden dolar letošního zisku amerických korporací jsou akcioví investoři momentálně ochotni zaplatit bezmála osmnáctkrát tolik. Nakupují tak o pětinu dráže než přede dvěma měsíci, kdy na Wall Street odstartovalo nákupní šílenství.

Ceny akcií z indexu S&P 500 se od poloviny února zvedly o 13 procent a atakují historické maximum, zisky amerických firem přitom třetí kvartál v řadě klesaly, což zámořská ekonomika nepamatuje od Velké deprese. „Ať oceníme trh jakoukoli metodou, zdá se drahý. Blíží se okamžik, kdy bude lépe dát od akcií ruce pryč,“ uvádí v analýze výzkumné společnosti Yardeni Research její šéf Ed Yardeni.

I tak ovšem představují zámořské akcie podle analytiků ve srovnání s alternativami to lepší ze současného burzovního menu. „Ve srovnání s jinými investičními možnostmi, především dluhopisy, jsou ceny amerických akcií ještě stále relativně příznivější,“ zdůrazňuje analytik Cyrrusu Marek Hatlapatka. „Pokud vezmeme v úvahu bezprecedentně nízké úrokové sazby, tak se akcie amerických společností tak drahé nezdají,“ dodává Pavlík.