Wall Street přešel vakcínový optimismus. Doplácejí na to hlavně Boeing a aerolinky

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: reuters

Americké akcie dnes oslabily v čele s průmyslovými a finančními podniky. Na trh se vrátily obavy z negativních hospodářských dopadů pandemie nemociv COVID-19, které začátkem týdne utlumil optimismus ohledně vakcíny proti koronaviru.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, dnes ztratil 1,08 procenta a uzavřel na 29 080,17 bodu. Širší index S&P 500 se snížil o rovné procento na 3537,01 bodu a index Nasdaq Composite, v němž je zastoupeno mnoho firem z odvětví vyspělých technologií, klesl o 0,65 procenta na 11 709,59 bodu.

Oslabovaly například akcie výrobce letadel Boeing, které ztratily přes tři procenta. Pokles vykázaly rovněž akcie bankovních společností Goldman Sachs a JPMorgan či leteckých přepravců American Airlines a United Airlines.

Na devizovém trhu americký dolar mírně oslaboval vůči euru. Výrazně však posiloval vůči libře, která se dostala pod tlak kvůli překvapivě slabým údajům o zářijovém vývoji britské ekonomiky. Večer jednotná evropská měna vůči dolaru připisovala 0,2 procenta na 1,1805 USD. Libra naopak ztrácela 0,8 procenta na 1,3110 USD.

Britský statistický úřad známil, že hrubý domácí produkt (HDP) Británie se v září meziměsíčně zvýšil o 1,1 procenta. Ekonomové v anketě agentury Reuters přitom očekávali, že růst dosáhne 1,5 procenta.