Manažeři Pfizeru nezískali, kolik mohli. Prodali akcie firmy před oznámením průlomu ve výzkumu vakcíny

Společnost Pfizer má prý na dosah účinnou vakcínu proti onemocnění covid-19

Společnost Pfizer má prý na dosah účinnou vakcínu proti onemocnění covid-19 Zdroj: Reuters

Pfizer
Pfizer
Společnost Pfizer má prý na dosah účinnou vakcínu proti onemocnění covid-19
5
Fotogalerie

Spekulace o tom, že publikace informace o úspěšném testu další fáze vývoje vakcíny proti COVID-19 pod taktovkou americké farmaceutické společnosti Pfizer byly správně načasované a zainteresovaní informací disponovali a mohli se tak "investičně" připravit, nyní pokulhávají. Vyšlo totiž najevo, že ti, kteří by teoreticky mohli být takovému plánování nejblíže, top manažeři Pfizeru, prodávali své zaměstnanecké akcie ještě dříve a de facto prodělali. 

Šéf americké farmaceutické společnosti Pfizer Albert Bourla v pondělí prodal akcie firmy v hodnotě 5,56 milionu dolarů (125 milionů korun). Ve stejný den firma zveřejnila příznivé údaje o experimentální vakcíně proti koronaviru a v reakci na zprávu cena jejích akcií následně vzrostla až o 15 procent. Informovala o tom agentura Reutes i televizní stanice CNN a CNBC.

Bourla tak hypoteticky mohl zbohatnout o další milion dolarů, to se ovšem nestalo. Podle vyjádření pro CNN věděl o závěrech studie, která potvrzovala úspěch směřování k vakcíně proti COVID-19 v nejlepším případě do konce roku 2020 od neděle. 

Společnost Pfizer a německá firma BioNTech v pondělí oznámily, že jimi vyvíjená vakcína proti COVID-19 je účinná z více než 90 procent. Jako první to doložily daty z rozsáhlé klinické studie.

Bourla tentýž den prodal 132 508 akcií Pfizeru, a to v průměru za 41,94 dolaru za kus. Podle CNBC nadále vlastní 81 812 akcií Pfizeru. Transakce byla součástí plánu, který Bourla schválil v srpnu a který prodej podmiňoval dosažením určité minimální ceny akcií, napsala agentura Reuters. Šlo tak vlastně o automatický mechanismus, případné Bourlovo rozhodnutí ve vleku aktuálního vývoje na něj nemohlo mít vliv. 

„Prodej těchto akcií je součástí osobního finančního plánování doktora Bourly a předem stanoveného plánu, který v rámci pravidel Komise pro cenné papíry a burzy umožňuje velkým akcionářům veřejně obchodovaných firem prodat předem stanovený počet akcií v předem stanoveném čase,“ uvedla společnost Pfizer.

Bourlův příběh není jediný. Viceprezidentka společnosti Sally Susmanová rovněž prodávala akcie v pondělí za stejnou cenu jako Bourla, v transakci získala 1,8 milionu dolarů, kdyby prodávala později, mohla si přilepšit o 300 tisíc dolarů. Obdobně se nucený prodej týkal ještě dalších několika manažerů. 

Akcie Pfizeru v reakci na zprávu o vakcíně na COVID-19 pak připsaly ještě v úterý asi osm procent a ve středu jedno procento ceny.