Warren Buffett obrací. Už nevěří ropě, sází na traktory

Warren Buffett

Warren Buffett Zdroj: ctk

Legendární akciový investor Warren Buffett otočil kurz. Poukázala na to povinná čtvrtletní hlášení jeho investičního impéria Berkshire Hathaway americkým regulátorům. Ze seznamu Buffettových sázek tak v závěru loňského roku zcela zmizel podíl v ropné společnosti Exxon, který by měl na Silvestra hodnotu bezmála čtyř miliard dolarů. Za utržené peníze z prodeje Exxonu nakoupil Buffett akcie traktorářského koncernu John Deere a bývalého superbrandu technologického světa, IBM.

„Buffett tak využil poklesu titulu z přelomu třetího a čtvrtého kvartálu, a ovládá tak ve firmě bezmála pětiprocentní podíl,“ uvádí Jiří Zendulka z BH Securities. Investice se ukázala jako terno, akcie traktoráře totiž od října podražily takřka o patnáct procent. Pokud se Buffettovi podařilo loni koupit akcie poblíž ročního minima, k dnešnímu dni si připisuje kolem 170 miliónů dolarů.

Pravý opak platí pro investici do IBM, kde nakoupil bezmála sedm milionů kusů akcií, a zvýšil tak svůj podíl na 7,8 procenta. Akcie nicméně po nepříznivých výsledcích přišla od okamžiku Buffettova nákupu zhruba o deset procent. Předejít dalšímu trápení v Exxonu však byla alespoň současným hodnocením dobrá volba, akcie jen od listopadu přišla o devět procent.

„Zřejmě pokles kurzu ve čtvrtém kvartálu přilákal Buffetta po delší době k mírnému navýšení podílu v automobilce General Motors (GM). Přikoupení miliónu akcií na celkových 41 se vzhledem k poslednímu dění okolo firmy ukázalo jako správný krok,“ dodává Zendulka. Akcie GM se letos ukázaly jako jedna z nejlepších investic, když od konce prosince posílily o bezmála 25 procent.

Berkshire Hathaway mimo jiné nadále drží významné podíly ve firmách jako Coca-Cola, American Express nebo Goldman Sachs. Celková hodnota portfolia Buffettovy společnosti vzrostla od posledního hlášení za třetí čtvrtletí o miliardu dolarů na celkem 109,4 miliardy dolarů.