Zájem o české akcie nadále klesá

Burzovní palác

Burzovní palác Zdroj: Euro Tomas Novak

Únor měl být pro pražskou burzu vzpruhou. Výsledky za loňský rok oznamovala šestice velkých společností obchodovaných na domácím trhu. Husarský kousek nenabídla investorům ve výsledovkách ani jedna z nich, zájem kapitálu o Prahu tak dále poklesl a své řekli k pražským akciím i odborníci.

Oproti lednu propadly obchody na pražské burze o více než deset procent, celoroční čísla o hospodaření velikánů domácí ekonomiky tak na obchodníky zapůsobila spíše jako repelent. Experti nešetřili kritickými hlasy, svá ocenění pro domácí akcie snížili v průměru o více než 12 procent a k nákupu nedoporučili ani jeden pražský titul. Únorové reporty analytiků ostatně k investicím nelákají, české akcie podle nich do roka ztratí takřka čtyři procenta.

Nejvíce skepse padlo na adresu NWR, jehož cílové ceny padaly i o bezmála 80 procent. Domácí těžař v únoru oznámil ztrátu na úrovni miliardy eur a propad ekonomicky vytěžitelných zásob uhlí o dvě třetiny. Investoři poslali akcii o desítky procent níže, někteří z analytiků se však domnívají, že akcie propadla až příliš. Zatímco domácí Patria či americký JP Morgan sázejí na roční propad akcie pod pět korun, a věští tak pád akcie o dalších 60 procent, podle analytiků Raiffeisen a Jefferies naopak akcie o třetinu podraží.

Vybraná investiční doporučení vydaná v únoru 2014Vybraná investiční doporučení vydaná v únoru 2014 | E15

Skepse nezůstala ušetřena ani Komerční banka. Její akcie jsou prý pro nadcházejících dvanáct měsíců za zenitem své výkonnosti, v průměru varují únorové reporty před sedmiprocentním poklesem ceny akcie. Tabulkám naopak vévodí Erste. Experti věří v opětovný růst titulu poté, co se investoři po výsledcích začali akcií rakouské banky zbavovat. Sází na to, že se kurz Erste během roku vrátí zpět poblíž osmi set korun, což by znamenalo roční výnos akcie kolem 18 procent.

„Solidní kapitálová pozice dovoluje bance absorbovat dodatečné odpisy špatných úvěrů, čímž banka dále posílí svou rozvahu,“ uvádí Tomáš Tomčány z Patria Directu. Sází na více než sedmnáctiprocentní roční růst akcie. Ještě o krok dále jde HSBC, jejíž stratégové vidí u Erste do roka a do dne cenovku 905 korun.