Západoevropské akcie klesají už osm týdnů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: reuters

Západoevropské akcie klesly již osmý týden za sebou a zaznamenaly nejdelší ztrátové období od roku 1998. Náladu na trhu nadále ovládá nejistota kolem řecké dluhové krize. Dnes na ni nejvíce doplatily italské banky. Index FTSEurofirst dnes klesl o 0,1 procenta na 1074,16 bodu a za celý týden ztratil 1,2 procenta.

Akcie banky UniCredit klesly o 5,5 procenta až na nejnižší hodnotu za dva roky a Intesa Sanpaolo o 4,3 procenta. Ztrácely i britské banky Lloyds a Royal Bank of Scotland, ve kterých má významný podíl stát. Banky ohrožuje prohlubující se krize v eurozóně a objevují se spekulace, zda mají banky dostatek kapitálu. Bankovní index STOXX Europe 600 oslabil o 1,6 procenta a od počátku letošního roku je nižší o téměř deset procent.

„Na trhu se stále zvyšuje pocit, že nějaká forma prodlení Řecka ve splácení je nezbytná,“ uvedl výkonný ředitel SVM Asset Management Colin McLean. Investoři se bojí, jak velké napojení na řecký dluh mají banky a jaký by na ně měla dopad případná restrukturalizace dluhu.

Ztráty trhu částečně mírnilo posílení těžařských společností. Těm pomohl růst cen kovů v reakci na příznivou statistiku z USA. Nové zakázky na zboží dlouhodobé spotřeby a ukazatel investičních plánů podniků v květnu rostly. Růst americké ekonomiky za první čtvrtletí byl mírně revidován vzhůru, napsala agentura Reuters.