Západoevropské akcie prudce klesly, srazila je Čína

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Reuters

Západoevropské akcie zahájily nový rok prudkým poklesem, stejně jako většina ostatních akciových trhů ve světě. Ztráty způsobila nejnovější statistika z Číny, která prohloubila obavy o zdraví druhé největší ekonomiky světa. Čínské akcie zaznamenaly sedmiprocentní propad, který tamní úřady donutil obchodování po zbytek dne přerušit.

Panevropský index FTSErofirst 300 odepsal 2,53 procenta na 1401,16 bodu. Index Euro STOXX 50, který sleduje nejvýznamnější akcie v eurozóně, klesl o 3,14 procenta na 3164,76 bodu. „Do letošního roku jsme kvůli Číně vykročili špatnou nohou,“ řekl agentuře Reuters hlavní analytik společnosti ActivTrades Carlo Alberto De Casa.

Ztrácely všechny sektory v čele s akciemi automobilek, pro které je Čína důležitým zahraničním trhem. Automobilový sektor oslabil o 4,5 procenta. Akcie ropných firem klesly o 1,5 procenta, neboť cena ropy po zprávě o nečekaném růstu zásob v USA smazala počáteční růst způsobený napětím mezi Saúdskou Arábií a Íránem.

Mírný zisk, a to 0,5 procenta, si při svém debutu na milánské akciové burze připsaly akcie Ferrari. Automobilka vstupem na milánskou burzu dokončila své oddělení od mateřské firmy Fiat Chrysler. Analytik De Casa dodal, že kotace tak důležité značky by mohla být pro Itálii dobrým signálem vzhledem k tomu, že se mnoho firem z burzy stáhlo.

Ztrátám se vyhnul také francouzský konglomerát Bouygues, který tak reagoval na zprávy médií, že telekomunikační firma Orange se přiblížila koupi jeho telekomunikační divize za deset miliard eur. Stouply také akcie aerolinek Air France-KLM, a to díky lepšímu hodnocení výhledu akcií od analytiků Bank of America Merrill Lynch.

Hlavní čínské akciové indexy se dnes propadly o sedm procent a obchodování pak bylo na zbytek dne přerušeno; to se stalo poprvé v rámci nového regulačního mechanismu platného od loňských hlubokých propadů. Trh reagoval hlavně na zprávu o dalším poklesu aktivity v čínském průmyslovém sektoru.

Za výprodejem v Číně stálo podle analytiků rovněž napětí na Blízkém východě, ale také strach z hromadných výprodejů spojených s vypršením šestiměsíční lhůty, po kterou zahraniční investoři nemohli po loňské liberalizaci prodávat své akcie. Po neuspokojivých zprávách z Číny klesaly i další burzy v regionu a dolů zamířily také americké akcie.