Zbohatlíci na akciích Kodaku mohou lehce pozbýt. Titul se mezitím stal miláčkem drobných investorů

Kodak

Kodak Zdroj: profimedia.cz

Filmy Kodak jsou zatím ještě na prodej jsou, pro digitální fotoaparáty to ale už brzy platit nebude
Kodak
Kodak
Fotoaparát Kodak
Kodak Instamatic 104, fotoaparát populární především v 60. a 70. letech.
7
Fotogalerie

Osud zřejmě letos největší akciové bonanzy je ohrožen. Americká vládní agentura International Development Finance Corporation v závěru týdne oznámila, že pozastavuje dohodu se společností Eastman Kodak, na jejímž základě měla firma známá z fotoprůmyslu vyrábět složky léků využitelných při léčbě koronaviru.

V závěru července přitom uzavření této dohody spojené s půjčkou 750 milionu dolarů poslalo akcii během dvou dnů až téměř na 23násobek dosavadní ceny, a učinilo tak ze spousty investorů boháče. Akcie už během pátečního obchodování přišla o necelých osm procent. 

“Nedávná obvinění z protiprávního jednání vzbuzují vážné obavy. Nebudeme ve věci dále pokračovat, dokud nebudou tato obvinění vyjasněna,” uvedla agentura DFC v závěru týdne na svém twitterovém účtu. Reagovala tak na vyšetřování, které vede Americká komise pro cenné papíry s ohledem na možnou manipulaci s cenou akcií. Předmětem vyšetřování je konkrétně způsob zveřejnění klíčové informace o dohodě s DFC ukazující na potenciální možnost takzvaného insider tradingu, tedy obchodům zasvěcených osob s využitím dočasně neveřejné, důležité informace. 

“Jsem velmi zklamán z toho, že skvělý obchod s Kodakem byl pošpiněn obviněními. DFC zareagovalo zcela správně,” uvedl v pátek večer na Twitteru například obchodní poradce Bílého domu Peter Navarro. Ačkoli akcie Kodaku stihly od konce července ztratit ze svého vrcholu po oznámení transakce takřka 75 procent, staly se přes masově populárními mezi drobnými investory. 

“Data společnosti Robinhood ukazují obrovskou vlnu zájmu intradenních obchodníků o akcie firmy Kodak. Podle údajů ze stránky Robintrack přidalo tyto akcie v nějaké formě do svého portfolia během posledních 24 hodin zhruba 43 tisíc uživatelů platformy Robinhood,” uvedla v polovině minulého týdne analytička Saxo Bank  Eleanor Creaghová. “Objevují se navíc spekulace, že Kodak vyvinul vakcínu proti viru,” dodala analytička. 

Kodak koncem července oznámil, že bude vyrábět aktivní složky léčivých přípravků, které americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv FDA označil za nepostradatelné, ale jichž se zároveň v USA chronicky nedostává. To samé zmínil posléze i americký prezident Donald Trump. Společnost stará 131 let vyhlásila v roce 2012 úpadek - neustála přechod k digitálním fotoaparátům. Posléze byla nucena prodat řadu svých patentů a z bankrotu se vynořila v roce 2013.