Kodak: od foťáků k lékům. Vládní stamiliony na výrobu léčiv poslaly akcie firmy „do nebe“

Společnost Kodak získá od americké vlády 765 milionů dolarů.

Společnost Kodak získá od americké vlády 765 milionů dolarů. Zdroj: EPA

Šéf Kodaku Jim Continenza (vlevo) a hlava americké vládní agentury DFC Adam Boehler při podpisu smlouvy o půjčce, na jejímž základě začne bývalý producent fotoaparátů vyrábět léky.
Reklama na Kodak z roku 1954
Sídlo Kodaku v Rochesteru ve státě New Yorku
4
Fotogalerie

Výrobce tiskových materiálů a někdejší lídr ve výrobě fotoaparátů, americká společnost Eastman Kodak, začne vyrábět léky. Vláda v USA jí poskytne půjčku 765 milionů dolarů, zhruba 17 miliard korun, v rámci snahy zajistit zemi soběstačnost ve výrobě léčiv.

Na oznámení prudce zareagovala newyorská burza, hodnota akcií Kodaku během středeční obchodní seance vystoupaly až o 570 porcent. Kolem 21:00 SELČ připisovaly 380 procent na 38,15 dolaru za akcii. Zároveň výrazně narostl objem jejich obchodování. Od počátku týdne stouply akcie Kodaku o více než 1000 procent a podnik směřuje k tržní hodnotě přesahující jednu miliardu dolarů.

Půjčku podle Wall Street Journal poskytne americká vládní agentura DFC, která funguje jako rozvojová banka, v rámci nařízení Defense Production Act. To aktivoval prezident Trump během pandemie koronaviru. Vláda může prostřednictvím nařízení mimo jiné nařídit firmám výrobu strategických materiálů během krizových situací.

„Společnost Kodak je hrdá, že posílí americkou soběstačnost při výrobě farmaceutických látek, které potřebujeme, abychom zajistili bezpečnost občanů,“ uvedl pro BBC výkonný ředitel firmy Eastman Kodak Jim Continenza.

Společnost se má soustředit jak na výrobu prvotních látek pro léčiva, tak na aktivní složky pro výrobu generik, tedy ekvivalentů originálních přípravků, kterým vypršela patentová ochrana. Continenza předpokládá, že plnou produkci firma spustí do tří až čtyř let.

„Pokud jsme si z pandemie koronaviru odnesli nějaké ponaučení, pak to, že jsou Američané nebezpečně závislí na zahraničních dodavatelích léčiv,“ komentoval rozhodnutí mluvčí Bílého domu Peter Navarro.

Pro bývalého výrobce fotoaparátů a fotofilmů to znamená výrazné posílení do budoucna. V devadesátých letech minulého století se musel vypořádat s opuštěním klasických filmů a nástupem digitální fotografie. V roce 2012 dokonce musel Eastman Kodak požádat o ochranu před věřiteli a naplno se začal věnovat výrobě materiálů pro tiskárny.