Zimbabwe stahuje měnu z oběhu. Fakticky se nepoužívá dávno

Hyperinflace. Po roce 2008 začal zimbabwský dolar
svou hodnotu rozmělňovat tempem 98 procent denně

Hyperinflace. Po roce 2008 začal zimbabwský dolar svou hodnotu rozmělňovat tempem 98 procent denně Zdroj: profimedia

Zimbabwský dolar se fakticky nepoužívá od roku 2009, teprve nyní ale tamní centrální banka oznámila, že měna zmizí z oběhu. „Stažení měny z oběhu se mělo udát už dávno,“ řekl guvernér John Magudya. Každý, kdo doma najde bankovky s málokdy vídanou řadou nul, se může těšit na směnný kurz pět amerických dolarů za 175 biliard zimbabwských dolarů, což je číslo s patnácti nulami.

Nejvyšší nominál vydané bankovky byl ale „jen“ 100 bilionů dolarů. Pro získání svých pěti dolarů tak bude šťastlivec potřebovat do zimbabwské centrální banky donést 1750 takových bankovek.

175 biliard zimbabwských dolarů bude centrální banka měnit za pět dolarů amerických

Jihoafrická země prožívala v minulém desetiletí inflaci o těžko představitelné rychlosti 500 miliard procent ročně. Nyní ale čelí hospodářství země, které se kdysi říkalo obilnice Afriky, problémům vyspělého světa. Letos v květnu byla tamní ekonomika v deflaci 2,7 procenta.

Po faktickém konci zimbabwské měny v roce 2009 převzal nelichotivou první příčku v soutěži o nejméně hodnotnou měnu na světě vietnamský dong. Za jednu korunu se dá pořídit 897 dongů. Zdatně mu sekunduje indonéská rupie s kurzem 551 rupií za jednu korunu.


source: tradingeconomics.com