Zisk producenta diamantů De Beers loni klesl o více než polovinu

Diamanty

Diamanty Zdroj: CC BY 2.0: Ultima_Bruce via Flickr

Provozní zisk producenta diamantů De Beers loni klesl o 58 procent na 571 milionů dolarů (13,8 miliardy korun). Důvodem byla nižší těžba a slabší příjmy. Celkové tržby společnosti, která je největším producentem diamantů na světě, se snížily o 34 procent na 4,7 miliardy amerických dolarů.

Tržby z prodeje surových diamantů klesly o 36 procent na 4,1 miliardy dolarů. Firma loni vytěžila 28,7 milionu karátů. Během roku však snížila několikrát svůj cíl těžby z původních 32 až 34 milionů karátů, když cena surových diamantů klesla loni o 15 procent. Letos plánuje vytěžit 26 až 28 milionů karátů, napsala agentura Reuters.

Finanční ředitel Gareth Mostyn odmítl poskytnout odhad poptávky po diamantech nebo vývoje cen v letošním roce. Podle něj je obtížné odhadnout na nejbližší období růst sektoru v Číně, která je druhým největším trhem firmy. Dodal však, že v období Vánoc a na počátku nového roku byla povzbudivá poptávka v USA, což ukazuje, že by se Spojené státy mohly stát hlavním pohonem růstu odvětví.

Firma De Beers vznikla v roce 1888. Zabývá se průzkumem, těžbou a prodejem diamantů, kontroluje více než třetinu celosvětového trhu se surovými diamanty. Těží diamanty v Botswaně, Namibii, Jihoafrické republice a Kanadě. V De Beers vlastní podíl 85 procent těžební společnost Anglo American a 15 procent vláda Botswany.