Zisky makléřu na Wall Street v pololetí srazily pokuty

Makléři

Makléři Zdroj: ctk

Zisky makléřských společností působících na Wall Street v letošním prvním pololetí klesly o 13 procent na 8,7 miliardy dolarů (téměř 190 miliard korun). Hlavním důvodem jsou pokuty související s podílem těchto firem na finanční krizi v letech 2008 až 2009. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil hlavní finanční kontrolor státu New York Thomas DiNapoli.

„Wall Street i nadále vytváří vysoké zisky, letos ale budou možná nižší, protože toto odvětví platí za chování, které přispělo k finanční krizi,“ prohlásil DiNapoli.

Finanční podniky na Wall Street by tak mohly zaznamenat již druhý celoroční pokles zisku za sebou. Loni jejich souhrnný zisk kvůli pokutám spadl o 30 procent na 16,7 miliardy dolarů. Průměrná odměna jejich zaměstnanců přitom loni stoupla o 15 procent na 164 530 USD (3,6 milionu korun) a podle DiNapoliho by se mohla zvýšit i letos.

DiNapoli upozornil, že ačkoli je makléřský průmysl v New Yorku již pět let za sebou ziskový, počet jeho zaměstnanců postupně klesá. V srpnu v tomto odvětví pracovalo zhruba 162 400 osob, za uplynulých 12 měsíců se tak počet zaměstnanců snížil asi o 2600 a za poslední tři roky dokonce o 10 500 osob.