Zlato je nejdražší za šest let, překonalo hranici 1450 dolarů

Zlato

Zlato Zdroj: Reuters

Zlato
Zlato
3
Fotogalerie

Cena zlata vystoupila na nejvyšší úroveň za šest let. Nahoru cenu tlačí především napětí na Blízkém východě a vyhlídky na snížení úrokových sazeb ve Spojených státech. Zlato poprvé od května 2013 překonalo hranici 1450 dolarů (33 076 korun) za troyskou unci (31,1 gramu). Během dopoledne se cena snížila zhruba na 1439 dolarů. Od loňského srpna cena tohoto kovu stoupla už o 25 procent a nárůstem tak předběhla většinu jiných aktiv.

Za vývojem je několik faktorů. Jedním je předpoklad hraničící s jistotou, že americká centrální banka (Fed) na červencovém zasedání sníží úrokové sazby. To by bylo inflační a zlato je v takových časech vnímáno jako nástroj uchování hodnoty. Hovoří se dokonce o tom, že americká centrální banka by mohla snížit náklady na výpůjčky o půl procentního bodu a ne o obvyklou čtvrtinu, píše list The Guardian.

Popularita zlata stoupá také díky prudkému nárůstu cen vládních dluhopisů na rekordní maximum. Řadou z nich se nyní obchoduje při záporných výnosech, což znamená, že investoři mají jistotu, že pokud si podrží dluh až do splatnosti, přijdou o peníze.

Zlato, které je považováno za bezpečnou investici v období nejistoty, těží i z růstu geopolitického napětí. V poslední době ho podpořily útoky na ropné tankery na Blízkém východě a nejnověji oznámení amerického prezidenta Donalda Trumpa, podle kterého americká vojenská loď u Hormuzského průlivu sestřelila íránský bezpilotní stroj.