Palladium je na dalším maximu, analytici ale drahému kovu příliš nevěří

Palladium

Palladium Zdroj: Profimedia

2
Fotogalerie

Burzovně nejúspěšnější kov loňského roku palladium má další rekord. Jeho cena se poprvé v historii přehoupla přes 1400 dolarů za unci (31,1 g). 

Cena palladia od poloviny srpna vzrostla o více než 65 procent. Výrobci automobilů, kteří kov nejčastěji používají, ho začali nakupovat hlavně kvůli přísnějším kontrolám emisí, píše agentura Bloomberg.

Palladium zdražuje navzdory vadnoucímu zájmu o automobily. Jejich prodeje v Evropě loni klesly poprvé od roku 2013. Nedařilo se ani čínskému automobilovému trhu, který zažil první propad po dvaceti letech.

Podle analytika Daniela Briesemanna z Commerzebank investoři ignorují právě skutečnost, že všechny automobilové trhy zaznamenaly v posledních dnech slabé prodeje. „Místo toho vidí jiné zprávy, které považují za dobrý důvod k nákupu palladia,“ upozorňuje Briesemann.

Kovu, který je aktuálně o více než 100 dolarů za unci dražší než zlato, příliš nevěří ani analytička drahých kovů a diamantů z banky ABN Amro Georgette Boeleová. „Ve vztahu k palladiu nemohu být pozitivní, protože jeho nabídka nemusí být tak omezená, jak se zdá, a prodeje automobilů prokazatelně klesají všude na světě,“ uvedla Boelová.

Palladium se používá hlavně v katalyzátorech automobilů, kde pomáhá redukovat emise. Podle analytiků se dá očekávat, že brzy dojde k poklesu zájmu o tento kov i konkurenční platinu, protože se automobilky budou čím dál víc soustředit na výrobu elektromobilů.

Vývoj ceny palladia:Bloomberg