Cena ropy se propadla nejníže za dvě desetiletí a korporace v USA budou rekordně šetřit

Ranní přehled podle Bloombergu

Ranní přehled podle Bloombergu Zdroj: E15.cz

Web E15 přináší přehled důležitých témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Velký byznys šetří

Největší americké korporace výrazně osekají své letošní výdaje. Předpovídají to analytici banky Goldman Sachs. Podle nich dosáhne pokles útrat 33 procent, což představuje historický rekord. Důvodem je nejistota spjatá s pandemií koronaviru.

Ropa dál padá

Ropa výrazně zlevňuje, vliv mají negativní dopady koronavirové krize na poptávku a také obavy z nedostatku kapacit pro skladování této suroviny ve Spojených státech. Cena americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodáním v květnu během obchodování v Asii ztrácela až 21 procent. Sestoupila tak na 14,47 dolaru za barel, což je nejnižší úroveň od března 1999.

V pondělí ráno vykazovala WTI pokles o 18,7 procenta na 14,86 dolaru za barel. Severomořská ropa Brent ve stejnou dobu ztrácela 2,7 procenta na 27,33 dolaru za barel.

Bitcoinové období stability?

Cena nejrozšířenější kryptoměny se již pátým dnem drží nad hladinou sedmi tisíc dolarů. Přitom donedávna měl bitcoin problém nad ni prorazit. Jedna virtuální mince v pondělí ráno stála 7190 dolarů.

Evropa uvolňuje restrikce různým tempem

Státy Evropské unie pomalu začínají uvolňovat omezení kvůli pandemii koronaviru.

Každá země však k jejich zmírnění přistupuje odlišným tempem. Zatímco Německo začíná otevírat malé obchody a Francie chce ke stejnému kroku přistoupit během dvou týdnů, přetrvávající poměrně vysoké počty nakažených v Miláně brání zavedení podobných úlev v Itálii.

Americké akcie ztrácejí

Akciové indexy ve Spojených státech následují směr ropy WTI. Široký index S&P 500 odepisuje 0,6 procenta.

Podobně začaly týden trhy v Japonsku, když tamní index Nikkei 225 ztratil jedno procento. Naopak čínský Shanghai Composite přidal 0,3 procenta. Termínované kontrakty na akcie německého indexu Dax neznačí výraznější změny.