Ceny průmyslových výrobců v prosinci zpomalily růst

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK/Alexandra Mlejnkova

Ceny průmyslových výrobců v prosinci 2011 zpomalily meziroční růst na 4,6 procenta po listopadovém růstu o 5,6 procenta. Proti předchozímu měsíci se ceny v průmyslu zvýšily o 0,1 procenta. Oznámil to dnes Český statistický úřad.

„Trh počítal s meziměsíčním růstem o 0,3 procenta a meziročním o 4,8 procenta, my jsme pak byli s odhady meziměsíčního růstu o 0,2 procenta a meziročního o 4,7 procenta blíže skutečnému výsledku,“ uvedl Václav Franče, analytik Raiffeisenbank.

„Vyšší byly i tentokrát zejména ceny potravinářských výrobků a ceny v chemickém průmyslu. Naopak oddechový čas si vybraly ceny v rafinérském průmyslu, i když - jak je vidět na trhu - pouze na krátký čas,“ uvedl Petr Dufek z ČSOB. U cen zemědělských výrobců podle něj meziměsíční pokles (o 0,3 procenta) a zpomalení meziročního růstu (o 1,7 procenta) ukazují na zmírnění tlaku na další zdražování potravin. „A to především v případě produkce rostlinné výroby,“ doplnil Dufek.

Ceny průmyslových výrobcůCeny průmyslových výrobců | CSU

Franče považuje za příjemnou zprávu to, že v prosinci se tolik neprojevoval efekt slabé koruny a ceny průmyslových výrobců vykázaly jen slabý růst. „To je dobrá zpráva pro ČNB, která by podle nás měla v prvním čtvrtletí tohoto roku s ohledem na očekávanou recesi české ekonomiky snížit svoji hlavní sazbu o 0,25 procenta na 0,5 procenta. Nejpravděpodobněji tento krok přijde na březnovém zasedání,“ dodal Franče. V tomto roce Raiffeisenbank očekává průměrný růst cen průmyslových výrobců o 2,3 procenta.